Tips Voor Winterse Gerechtjes Tijdens De Kerstperiode

Je hebt wat vakantie tijdens de kerstperiode, maar helemaal geen zin om op stap te gaan. Tijdens die korte en dikwijls donkere dagen kan het leuk zijn om de keuken in te duiken en een lekker winters gerecht op tafel te toveren.

De meeste wintergerechten hebben een wat langere kooktijd nodig. Denk maar aan stoofpotten, ovenschotels en dergelijke. Je kan je tijd altijd aangenaam doorbrengen tijdens de periodes dat je gerecht suddert of stooft. Speel een spelletje op casino777.be en wie weet houd je er nog wat aan over om er een lekker flesje wijn bij te serveren.

Wat Zijn Nu Die Typische Winter Ingrediënten In De Keuken?

Er zijn veel zaken, die je vroeger enkel tijdens de donkere maanden kon verkrijgen. De moderne tuinbouwtechnieken zorgden ervoor, dat je nu zelfs aardbeien het hele jaar rond kan eten. Toch blijf je bij het koude weer meer zin hebben naar spruitjes, rode kool en stamppot dan tijdens een hittegolf in de zomermaanden.

Wintergroente

Wat zijn de echte wintergroenten?

Echte wintergroenten zijn wat robuuster dan hun voorjaars collega’s. Het zijn vooral koolsoorten en hun aanverwanten, dit zijn enkele voorbeelden:

  • Rode kool
  • Spruitjes
  • Boerenkool
  • Pastinaak
  • Raapjes
  • Prei
  • Boschampignons

En Als We Een Stukje Vlees Of Vis Erbij Willen?

Net zoals bij de groenten zijn er ook seizoenen voor vis en vlees. Het lamsvlees tijdens de paasperiode is hier een typisch voorbeeld van. De meesten kan je wel het jaar door krijgen, maar hebben een uitgesproken betere smaak tijdens de wintermaanden. Bepaalde vleessoorten zijn gebonden aan wettelijke beperkingen. Denk hierbij aan de jacht.

Bij vis is het dikwijls de aanvoer, die het seizoen bepaalt. Tarbot eet je beter tijdens de wintermaanden, terwijl Skrei dan weer op zijn best is tijdens de voorjaarsmaanden. Ook krab is een zeebewoner, die op zijn best is tijdens de kerstperiode. Mosselen, die we al eens makkelijk met de zomer associëren zijn het lekkerst vanaf september/oktober.

Bij winters vlees denken we uiteraard aan het wild. Hert, ree en fazant zijn de vleessoorten bij uitstek, die onze feesttafels sieren. Ook stoofvlees doet het goed tijdens de wintermaanden. Vraag aan je slager raad, hij zal je ongetwijfeld bij staan met tips en je het gepaste stukje vlees verkopen.

Hou je liever de knip wat strakker op de beurs, dan kan je met gehakt, aardappelen en groentenen heerlijke gerechten uit je oven halen.

Stoofpotje

En De Recepten?

Maak eerst je selectie uit het riante winteraanbod over wat je wil eten. Dan kan je op het net gaan neuzen hoe je het wil bereiden. Hier kan je alle kanten op, wil je het goedkoop, gezond of copieus? Er zijn mogelijkheden voor ieders beurs en gesteldheid. 

Zorg er op de eerste plaats voor, dat het een leuke ontspanning is en blijft. Start niet meteen met de gerechten van Sergio Herman of andere sterrenchefs. Bouw je keukenkunsten op en durf je grenzen te verleggen. Letterlijk dan, kijk eens rond in de omliggende landen om enkele tips te vergaren, die jouw dagelijkse routine van Nederlandse gerechten durft te doorbreken.

En wanneer je kookt met en voor anderen vind dan een compromis waarbij iedereen met smaak en plezier je winterse tafel kan delen.