Kerstmarkt Erfurt

De kerstmarkt van Erfurt, op en rond de Domplatz, Fischmarkt en Willy-Brandt-Platz, trekt jaarlijks zo’n 2 miljoen bezoekers van alle leeftijden. Erfurt zelf is de grootste stad van de centraal gelegen deelstaat Thüringen. Door de centrale ligging is het dus makkelijk bereikbaar voor Belgen en Nederlanders: met de auto, bus of trein ben je er op enkele uurtjes, perfect dus voor een weekendje weg. Kerst vieren in Essen is absoluut de moeite waard want de eeuwenoude stad heeft meer te bieden dan enkel de kerstmarkt: ze ademt geschiedenis!

Wil jij op de hoogte blijven van annuleringen en ander belangrijk nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Openingstijden 2023Kerstmarkt Erfurt
Bekijk de openingstijden van kerstmarkt Erfurt

Op zoek naar een hotel in Erfurt?
Bekijk hier speciale lastminute prijzen!

Erfurt Kerstmarkt overzicht

Rijke geschiedenis
Erfurt is een van de oudste steden van Duitsland en de derde oudste universiteitsstad. Niemand minder dan Maarten Luther studeerde er in het begin van de 16de eeuw. Met de Dom van Erfurt en Sint-Severuskerk heeft de stad dus wel meer te bieden dan enkel een gezellige kerstmarkt. Het is rond die twee monumenten dat de kerstmarkt zich bevindt. Rond kerst is het de ideale periode om deze parel in het midden van Duitsland te ontdekken. De oude middeleeuwse wijken bleven goed bewaard en ook de mengelmoes van stijlvolle herenhuizen met vakkundig gerestaureerde arbeiderswoningen zal je bekoren.

erfurt

Op de kerstmarkt, in de schaduw van Erfurt’s belangrijkste gebouwen, vindt je zo’n 200 houten kraampjes terug, waar je werkelijk alle feestelijke artikelen die geassocieerd worden met kerst kan terugvinden. Vele daarvan zijn ambachtelijke streekproducten. Thüringen staat namelijk bekend om haar handgemaakte kerstversieringen, maar je vindt er ook een divers aanbod van aarde- en handwerk afkomstig uit het Ertsgebergte.

Absolute hoogtepunten zijn de 25 meter hoge kerstboom, versierd met honderden kaarsen, en de kerstpiramide van zo’n 12 meter hoog. De kerstpiramide, een typisch Duitse vorm van kerstdecoratie afkomstig uit het nabijgelegen Ertsgebergte, vertelt het stichtingsverhaal van de stad. Het tafereel lijkt wel een sprookje, met de bijna levensgrote, handgesneden houten beeldjes.

Onweerstaanbaar lekkers
Terwijl je gezellig kuiert tussen de talrijke houten hutjes, overvallen je onvermijdelijk heerlijke geuren. De lokale specialiteiten die op de kerstmarkt van Erfurt worden geserveerd zijn dan ook tot in elke uithoek van Duitsland geliefd. Zo is de kerstmarkt niet alleen een streling voor het oog, maar wacht je een ware smaakbelevenis.

Aroma’s van regionale favorieten zoals de pittige Thüringer braadworst plegen een rechtstreekse aanval op jouw smaakpapillen. Als toetje staat de lokale kersttaart op het menu: de Erfurtse “Schittchen”. Een verrukkelijk gebak dat je ook op andere kerstmarkten zal terugvinden, maar waarop Erfurt bijzonder trots is. En terecht, want je zal het nergens zo lekker proeven als hier.

erfurt kerstmarkt uitzicht

Een heel weekend in Erfurt? Dan kan je misschien het nabijgelegen Weimar een bezoekje brengen. En steek zeker ook eens de Krämerbrücke over, een 14de-eeuwse atypische brug met daarrond heel wat leuke winkeladresjes.