Kerstmarkt Neurenberg

De kerstmarkt van Neurenberg is één van de allerbekendste van Duitsland. Het oude stadscentrum ademt het hele jaar door een authentieke sfeer uit, maar dankzij de stijlvolle decoratie wordt het hele kerstgebeuren extra bijzonder. De kerstmarkt is bekend om de openingsceremonie, de lokale lekkernijen, maar ook om de vele ambachtsproducten.

Openingstijden 2024Kerstmarkt Neurenberg
Bekijk de openingstijden van kerstmarkt Neurenberg

Op zoek naar een hotel in Neurenberg?
Bekijk hier speciale lastminute prijzen!

Neurenberg Kerstmarkt Avond

Rijke geschiedenis en tradities
Niet alleen is de kerstmarkt één van de oudste van het land, ook Neurenberg zelf kent een opmerkelijke geschiedenis. Zo komt de Beierse stad meerdere keren terug in de wereldgeschiedenis. Uit de Neurenbergse kronieken blijkt dat de stad een bloeiend centrum was voor de metaalindustrie van de 15de tot de 17de eeuw en uit een recenter verleden wordt de stad vaak geassocieerd met de beruchte Processen van Neurenberg. Bovendien heeft de stad veel van haar grandeur behouden. Zo is het één van de weinige Duitse steden die haar oorspronkelijke vestingsmuren en torens heeft weten te behouden.

De kerstmarkt van Neurenberg, waarvan geweten is dat ze al in 1628 plaats vond, is één van de oudste van het land. Al sinds de 17de eeuw wordt kerst er gevierd op en rond het centrum van de stad, de “Hauptmarkt”. De kerstmarkt wordt traditioneel spectaculair geopend met een opvoering over “Christkind”, Duits voor de kerstengel, die steevast gespeeld wordt door een lokaal meisje. Zij huldigt de kerstmarkt in en verklaart ze officieel voor geopend vanop het balkon van de kathedraal van Neurenberg.

De eeuwenoude geschiedenis uit zich ook in de traditioneel ingerichte hutten. Meer dan 30 van de 180 kraampjes die je er terugvindt dateren van de 19de eeuw. In veel van die authentieke stalletjes bieden lokale ambachtslui hun zelf vervaardigde producten aan: een zeldzaamheid!

Een verrassend originele manier om de kerstmarkt en het centrum te verkennen is met een paardenkoets. Op een nostalgische trip krijg je een uitgebreide rondleiding door de stad en geniet je van de dromerige kerstliedjes die speciaal voor jou op trompet worden gespeeld.

Kerstmarkt speciaal voor kinderen
Wat de kerstmarkt van Neurenberg extra leuk maakt, is de kerstmarkt Kinderweihnacht, een bijzondere kerstmarkt voor kinderen. Op deze variant komen de kleinsten ogen te kort: ze zullen van de ene verwondering in de andere vallen. Zo is er een authentieke draaimolen en een heuse kerstbakkerij waar de kinderen zelf peperkoek kunnen maken. Verder is er een ministoomtrein waarmee de kleinsten een ritje in kunnen maken. En een bezoekje aan de Kerstman mag natuurlijk ook niet ontbreken!

Neurenberg Lebkuchen Kinder Kerstmarkt

Neurenbergse lekkernijen
De kerstmarkt van Neurenberg trekt niet toevallig zo’n 2 miljoen bezoekers per jaar aan. De vele lokale specialiteiten die te verkrijgen zijn op de kerstmarkt zitten daar voor iets tussen. Van zoet tot hartig: elke lekkerbek komt hier aan zijn trekken. Neurenberg staat erom bekend de beste braadworst van Duitsland te serveren. Maar ook de “Lebkuchen”, een soort peperkoek, zijn niet te versmaden. Je proeft ze nergens zo lekker als op de kerstmarkt van Neurenberg!

En wie graag een glaasje lust: er is meer dan de sowieso al smakelijke glühwein! Zo vind je op de kerstmarkt van Neurenberg, maar ook op andere kerstmarkten, een gigantische ketel terug met daarin een bijzondere gekruide wijn. Deze variant op punch, in Duitsland gekend als “Feuerzangenbowle”, wordt geflambeerd met suiker. Het is in feite een variant op de klassieke glühwein en extra sterkend!