Kerstmarkten in Duitsland

kerstmarktduitsland

Duitsland is om een aantal dingen bekend. Sportliefhebbers kennen het land van ‘die Mannschaft’. Autoliefhebbers van merken als BMW of Mercedes. Iedereen weet wat een typisch Duitse ‘bratwurst’ is. En eigenlijk heeft ook wel iedereen van de befaamde Duitse kerstmarkten gehoord. En dat is niet voor niets. Duitsland is wellicht wel het land bij uitstek om de kerstsferen op te snuiven. De kerstmarkten zijn, hoe groot of klein ze ook zijn, altijd perfect georganiseerd. Het eten is er altijd geweldig en de sfeer tot in de puntjes verzorgd.
Tips om te doen in Duitsland


Duitsland kent een behoorlijk aantal kerstmarkten. In december zijn er door heel het land zo’n drieduizend kerstmarkten te bezoeken. Probeer daar maar eens een keuze uit te maken. Toch kun je het niet echt fout doen, als het om Duitse kerstmarkten gaat. Natuurlijk is de ene kerstmarkt de andere niet, maar al binnen een paar uurtjes (uiteraard afhankelijk van je woonplaats) kun je een topmarkt verwachten.

Feestjes organiseren. Dat kunnen we wel aan de Duitsers overlaten. Op het eerste oog lijkt het eenvoudig, maar om in een klimaat waar het lang niet altijd sneeuwt rondom de kerstdagen toch een sprookjesachtige markt neer te zetten, komt nog wel wat ‘handwerkskunst’ kijken. De Duitsers werden befaamd door de Oktoberfesten. Twee maanden later staan ze alweer met open armen te wachten op bezoekers voor de kerstmarkten. En die zijn er. Tienduizenden mensen wagen zich jaarlijks de grens over naar Duitsland voor die ene, unieke of weergaloos grote kerstmarkt

Natuurlijk kunnen wij niet bepalen welke markt de beste is. De beste bestaat niet. Dat is namelijk een persoonlijke keuze. Toch kunnen we wel een aantal markten aanraden. Markten waar je de hele dag, of soms makkelijk meerdere dagen, kunt ronddwalen. En je kunt vergapen aan al het moois.

De mooiste kerstmarkten van Duitsland

Dusseldorf. De Altstadt in de binnenstad van Dusseldorf telt maar liefst 250 kraampjes. Voor de kneuterige genieters onder ons: er staat een honderd jaar oude draaimolen in Dusseldorf. Dat alleen al zou voor ons reden zijn af te reizen. Maar ook als je de glühwein-piramide of de levensgrote kerststal wilt zien, moet je zeker naar Dusseldorf.
Keulen. Dé stad voor de echte kerstfanaten. Keulen biedt maar liefst zeven kerstmarkten aan en is direct één van de grootste en meest spectaculaire kerstbestemmingen van dit jaar.
Essen. Voor liefhebbers van internationale producten. De kerstmarkt in Essen is verspreid over verschillende pleinen, waarbij je de Kennedyplatz absoluut niet mag overslaan.
Oberhausen. Iedereen die van shoppen houdt, kent Oberhausen. Met zijn enorme shoppingmall Centro. Het zal dan ook niet verbazen dat rondom Centro een uit de kluiten gewassen kerstmarkt te vinden is. Maar ook de Weihnachtswald is een sensatie.
Berlijn. De hoofdstad behoeft bijna geen toelichting. Voor cultuurliefhebbers is Berlijn een walhalla. En de ‘Berliners’ weten dus echt wel hoe ze een puike kerstmarkt moeten organiseren. Er zijn er meerdere, verspreid over de stad.
Dortmund. Gek op kerstbomen? Dan rijd je dit jaar naar Dortmund. In het centrum van de stad vind je een prachtige kerstmarkt, geflankeerd door een kerstboom van niet minder dan vijfenveertig meter hoog! Levert prachtige plaatjes op!

duitalnd

Ook deze Duitse kerstmarkten zijn zeker een bezoekje waard