Kerstmarkt Rothenburg ob der Tauber

De kerstmarkt Rothenburg ob der Tauber bezoek je niet voor zijn overweldigende grootsheid, wel voor de ongelooflijk gezellige sfeer. Het Beierse dorpje is dan ook uniek. Het middeleeuwse stadje bleef zo goed als bewaard en ook de kerstmarkt zelf is één van de oudste van Duitsland. Ze bestaat al sinds de 15de eeuw. De sfeer is uitgesproken romantisch en de kerstmarkt lijkt wel recht uit een sprookje te komen.

Openingstijden 2024Kerstmarkt Rothenburg ob der Tauber
Bekijk de openingstijden van kerstmarkt Rothenburg ob der Tauber

Op zoek naar een hotel in Rothenburg ob der Tauber?
Bekijk hier speciale lastminute prijzen!

Rothenburg Ob Der Tauber Centrum Winter Avond

Hoewel Rothenburg ob der Tauber een klein stadje is, met nog geen 11.000 inwoners, belooft het één van je meest authentieke trips naar Duitsland te worden. Juist doordat het zo klein is, moet je je niet verwachten aan een bombastische kerstsfeer. Integendeel, in Rothenburg ob der Tauber beleef je een authentieke kerstmis.

De traditie van de kerstmarkt gaat al terug tot de 15de eeuw. Bekend als de “Reiterlesmarkt” is deze eeuwenoude kerstmarkt een echt fenomeen in Duitsland. De naam “Reiterlesmarkt” verwijst trouwens naar een oude Teutoonse legende. De legende vertelt het verhaal van een woeste ruiter die de zielenzorg van de doden op zich nam. Oorspronkelijk waren de Teutonen, de originele inwoners van dit gehucht in het huidige Beieren, als de dood voor de mystieke krijger. In de middeleeuwen veranderde zijn imago en kreeg hij een goed en heldhaftig karakter toegeschreven. Rond de kerstperiode wordt hij weer tot leven gebracht en brengt de vriendelijke man geschenken aan mensen over de hele wereld. Erg vergelijkbaar met de kerstman dus. De kinderen van het stadje herdenken hem bijvoorbeeld tijdens een kaarslichtprocessie, een vredig en ontroerend spektakel dat plaats vindt tijdens de openingsceremonie van de kerstmarkt. De ruiter wordt ook permanent herdacht aan de gevel van het stadhuis in het feeërieke Rothenburg. Met kerst komt deze mythische figuur dus weer helemaal tot leven.

Rothenburg ob der Tauber is zowel ’s zomers als ’s winters een populaire toeristische trekpleister. En verwonderlijk is dat niet, want het typisch Duitse stadje bleef zo goed als bewaard sinds de middeleeuwen. Tijdens de kerstperiode komen de lokale inwoners dan ook graag samen met toeristen van heinde en verre. Dat is altijd een gezellige samenkomst, waar iedereen geheel in de sfeer van kerst eten en drinken deelt. Je kan je opwarmen aan een lekker glaasje Glühwein.

Maar je mag de “Reiterlesmarkt” niet bezocht hebben zonder van de “Schneeballen” geproefd te hebben. De lokale lekkernij, letterlijk vertaald als “sneeuwballen”, lokt Duitsers uit heel het land naar Rothenburg. Je vindt de gebakjes in verschillende smaken. De klassieker is een luchtig gebakje gedoopt in poedersuiker, waaraan het dan ook zijn naam dankt. Maar doe je ook zeker eens te goed aan de varianten met marsepein, kaneel of chocolade: smullen!

Sneeuwballen Gebak Rothenburg

Deze lokale specialiteit, die misschien wat aan onze typische oliebollen of smoutebollen doet denken, is natuurlijk niet de enige reden om Rothenburg ob der Tauber te bezoeken. Het pittoreske stadje is een betoverende ervaring op zich. Je verliest de tijd uit het oog wanneer je door de besneeuwde straten kuiert en van de gezellige gastvrijheid geniet. De kersttraditie gaat er eeuwen terug en dat merk je aan enkele bezienswaardigheden die je simpelweg niet mag missen.

Het volledige centrum van de stad wordt omgetoverd tot een sfeervol versierd en verlicht decor dat je zo terug naar lang vervlogen tijden bregnt. De twee pleinen rond het stadhuis en de St.-Jacobs-Kirche trekken de meeste aandacht naar zich toe omdat hier de kerstmarkt zelf plaats vindt. Maar ook in de omliggende straatjes kom je ogen tekort. Als je nog op zoek bent naar de meest originele kerstdecoratie mag bijvoorbeeld de kerstwinkel Käthe Wohlfahrt absoluut niet ontbreken. En ook het museum gewijd aan kerstmis is een must: je ontdekt er een historisch overzicht van adventskalenders en oude kerstkaartjes.

Rothenburg Ob Der Tauber Weihnacht