Kerstmarkt Haarlem

De kerstmarkt in Haarlem is een beetje onderschat. En daarom moedigen we je aan dit jaar eens naar de hoofdstad van Noord-Holland te gaan in de decembertijd. De kerstmarkt is niet alleen één van de grootste van het land, maar qua sfeer ook een topper. De stad weet precies hoe het een nostalgische kerstsfeer kan oproepen en werd in 2017 uitgeroepen tot beste van Nederland. Het is haast zonde dat de markt slechts twee dagen open is.

Van plan om een weekendje naar Haarlem te gaan? Bekijk hier dan de top 5 bezienswaardigheden in Haarlem.

Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws over de kerstmarkten? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Kerstmarkt Haarlem

Openingstijden 2023
Bekijk de openingstijden van kerstmarkt Haarlem

Op zoek naar een hotel in Haarlem?

Bekijk hier speciale lastminute prijzen!haarlem3

Haarlem is één van de oudste steden van Nederland. In oude bronnen uit de tiende eeuw wordt de stad echter nog ‘Haralem’ genoemd. In 1245 kreeg Haarlem stadsrechten. Geen wonder dat ook de kerstmarkt in Haarlem er eentje is van de ‘oude stempel’. Geen kermisattracties, geen ijsbanen. Maar wel een enorme markt met een onwerkelijk aanbod aan allerlei prachtige kerstspulletjes.

Ouderwets genieten, dat vat de kerstmarkt in Haarlem wel in twee woorden samen. Ouderwetse kerst-hits schallen door het centrum, een heus kerstorkest en een prachtige koor-concert in de Gravenhaal van het stadhuis. Voor de kinderen zijn er schminksessies en de jeugd kan aan de slag met kerstmutsen. Ook leent de kerstman himself zich voor een leuke foto! Er zijn ruim 300 kerstkramen te vinden, die lopen langs de Kruisstraat, Krocht, Nieuwe Groenmarkt, Zijlstraat, Grote Markt, Koningstraat, Botermarkt, Gierstraat en het Proveniersplein.

haarlem1

Straatje van Emma
Eén van dé plekjes om te bezoeken tijdens kerst in Haarlem is het straatje van Emma. De Schagchelstraat wordt rond de kerstperiode omgetoverd en duikt terug in de tijd. Als bezoeker waan je je in de negentiende eeuw! Hier vind je mensen in klederdracht, die oude ambachten uitvoeren en negentiende eeuwse hapjes verkopen. Gelukkig wel vers bereid.

Activiteitenplein en Bierfestival
Op zondag kun je terecht op de Botermarkt voor het activiteitenplein, dat is georganiseerd door studenten van Inholland. Je kunt daar prachtige optredens zien en er is kans een gokje te wagen. Uiteraard gaat het geld – volgens de ware kerstgedachte – naar een goed doel. Op het Hortusplein kun je verschillende speciaalbieren proeven die – zoals het in Haarlem hoort – worden getapt uit mooie ouderwetse houten chalets. Proost! En geniet dit jaar in Haarlem!