Kerstmarkt Utrecht

Utrecht is een prachtige stad. Vooral in de winter is het de moeite waard om de historische gebouwen, grachten en werven te komen bewonderen. Met een beetje geluk is de binnenstad bedekt onder een wit deken, waardoor alles er nóg magischer uitziet. En dat is nog niet alles! Vanaf november tot half januari bruist de stad van evenementen, festivals en natuurlijk kerstmarkten.

Van plan om een weekendje naar Utrecht te gaan? Bekijk hier dan de top 5 bezienswaardigheden in Utrecht.

Openingstijden 2024Kerstmarkt Utrecht
Bekijk de openingstijden van de kerstmarkten van Utrecht

Op zoek naar een hotel in Utrecht vlakbij de kerstmarkt?
Bekijk hier speciale lastminute prijzen.

kaart utrecht


Tips om te doen in Utrecht

Winter Utrecht

Heb je al van ‘Winter Utrecht’ gehoord? Gedurende 10 weken is Utrecht ’the place to be’ voor leuke winteractiviteiten. Bezoek diverse festivals, kom lekker eten in de vele restaurantjes, geniet van intieme muziekoptredens en nog veel meer! De binnenstad is bovendien mooi versierd en de sfeer zit er goed in.

In de wintermaanden worden meer dan 100 hartverwarmde activiteiten in de stad georganiseerd. Enkele hoogtepunten die je niet kunt missen zijn: Country & Christmas Fair, Kerstival in het museum Catharijne convent, Ouwehands Winterland, het beroemde Nijntjemuseum in kerstthema en Winter Station. Ook Knus Utrecht, de grootste kerstmarkt van de stad mag natuurlijk niet ontbreken op je lijstje.

knus utrecht

Knus Utrecht

Knus Utrecht is een winterse markt, festival én huiskamer in één. Vooral de 7 Utrechtse markten zijn een aanrader om te bezoeken. Haal bijvoorbeeld de lekkerste wintertraktaties bij de Streekmarkt. Of ga op zoek naar handgemaakte hebbedingetjes op de Zelfgemaakte Markt. Lekker shoppen kan op het Stadhuisplein waar de Swan Market plaatsvindt. Alle markten zijn in een winters jasje gestoken en worden verbonden door huiskamers. Hier kun je verschillende optredens bijwonen en even lekker opwarmen. Je kunt overal natuurlijk warme chocomelk met een flinke toef slagroom, glühwijn en lekker eten scoren.

knus markt

Ook voor kids worden leuke activiteiten georganiseerd. Voor jonge kinderen staat er een zweefmolen klaar.

Een ander terugkerend evenement van Knus Utrecht is het Fonteyn Festival. Het Janskerkhof wordt dat omgetoverd tot een wijnfestijn. Hier kun je tientallen verschillende wijnen proeven, genieten van live muziek en een hapje eten. Dit wijnfestival is een echte must!

Winterstation

Het Spoorwegmuseum staat elk jaar in de spotlights in de donkere dagen rond Kerstmis en de jaarwisseling. Het museum wordt omgetoverd tot een ‘Winter Wonderland’ dat ‘Winter Station’ wordt genoemd. De honderden lampjes, de geur van oliebollen, het antieke carrousel en de kerstbomen zorgen voor een nostalgische wintersfeer.

Elke dag is er een gevarieerd programma met muziek en activiteiten. Het hoogtepunt van Winter Station is zonder twijfel de ijsbaan. Grijp dus je kans om te schaatsen tusen de historische treinen die tentoongesteld staan. Alle attracties van het museum draaien daarnaast gewoon. Je kunt je hier dus goed een dagje vermaken.

Winter Station Utrecht

Country & Christmas Fair

De Country & Christmas Fair mag je absoluut niet missen. Nergens anders in de Benelux zul je een grotere of mooiere kerstfair tegenkomen. De locatie is ook uniek! Kasteel de Haar wordt traditiegetrouw omgetoverd tot een winterparadijs met kerstbomen en slingers. Je zult zonder twijfel onder de indruk zijn zodra je het kasteel binnenloopt.

country en christmas fair Utrecht

Ook het aanbod is zeer divers. Wandel hier langs unieke stands en haal de leukste kerstsnuisterijen en cadeautjes in huis. Met zoveel kraampjes zit er ongetwijfeld iets tussen dat je niet kunt laten liggen.