Kerstmarkt Dresden

De kerstmarkt Dresden is maar liefst 15.000 vierkante meter groot: je bent dus wel even zoet met een bezoekje aan deze kerstmarkt. Er is eigenlijk niet één markt zoals op de meeste plaatsen, maar veel verschillende kleinere en grotere marktjes, de ene romantisch de andere rustiek. In Dresden vindt men de kerstbeleving het allerbelangrijkste. Hier vind je bijvoorbeeld heuze theaterpaviljoens voor prachtige shows, ‘levende’ sprookjes, originele handgemaakte voorwerpen en culinaire hapjes.

Wil jij op de hoogte blijven van annuleringen en ander belangrijk nieuws? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

Openingstijden 2024Kerstmarkt Dresden
Bekijk de openingstijden van kerstmarkt Dresden

Op zoek naar een hotel in Dresden?
Bekijk hier speciale lastminute prijzen!

Striezelmarkt Dresden

Velen zullen het niet weten, maar de kerstmarkt in Dresden is de oudste van heel Duitsland. Sinds 1434 heeft Dresden, de hoofdstad van Saksen, de Striezelmarkt. Het is hiermee veruit de stad met de oudste kerstmarkt. Deze traditie is in ere gehouden en om die reden is de kerstmarkt Dresden ook nog zo populair bij de Saksen, de Duitsers en eigenlijk over de hele wereld.

Kersttradities vind je in Dresden overal waar je kijkt. Wat te denken van het bakken van de grootste en zwaarste kerststol van Duitsland en de wereld. Dit wordt ook wel het ‘Stollenfeest’ genoemd. Dit feest staat in het teken van ‘Dresdner Christstollen’. Uiteindelijk zal de kerststol maar liefst 3000 kilogram zwaar zijn. Vervolgens wordt deze met een reusachtig mes van anderhalve meter aangesneden. Deze traditie begon in 1730, het was een idee van keurvorst August de Sterke. De hedendaagse bakkers werken hier vandaag de dag nog steeds met zijn allen aan. Een prachtige traditie!

In Dresden vind je maar liefst negen kerstmarkten. Allen voegen weer iets toe aan het grote geheel. De Striezelmarkt is natuurlijk wel veruit de populairste, dit komt ook omdat het de oudste kerstmarkt van Duitsland is. Aangezien Duitsland maar liefst 2800 kerstmarkten (en elk jaar komen er meer bij) kent, is dat natuurlijk een bijzondere eer. Om die reden wil elke Duitser ook eenmaal in zijn leven de Striezelmarkt hebben bezocht. Het is immers een eeuwenoude traditie die je een keer moet hebben meegemaakt. Dat wil echter niet zeggen dat er niets valt te doen op de andere acht kerstmarkten.

kerstmarkt-dresden-reuzenrad

Zo heb je een kerstmarkt in het centrum waar je terecht kunt als je kunst, cultuur en ambacht kan waarderen. Hier vind je handgemaakte houten beeldjes, schilderijen, speelgoed en nog veel meer. Voor een origineel kerstcadeau moet je hier zijn.
Je hebt ook kerstmarkten die in het teken staan van kinderen. Hier vind je een rad en andere attracties. Ook heb je een kerstmarkt waar je op de foto kan met de Kerstman, hartstikke leuk voor de kids.

De negen kerstmarkten hebben echter allemaal één ding gemeen: gezelligheid. Overal is het gezellig, het maakt niet uit welke kerstmarkt je uitkiest. In Dresden weet men het elkaar naar de zin te maken. Dit kan door middel van een babbeltje met een glaasje glühwijn en een kerstgebakje. Gezelligheid viert hier hoogtij.

De kerstmarkt in Dresden is een eeuwenoude traditie. Het maakt de kerstmarkst tot een meer dan bijzonder geheel. De kerststol van 3000 kilo is een unicum net zo zeer de Striezelmarkt dat is. Als je van kerstmarkten houdt, moet je ooit naar Dresden toe. Je bent het jezelf verplicht.

dresden-kerstmarkt