Kerstmarkt Valkenburg

Valkenburg is van zichzelf al idyllisch genoeg om er een bezoekje aan te brengen, maar met kerst verandert het stadje in het Zuid-Limburgse Heuvelland in een ware decemberdroom. Een must go voor iedere kerstmarktliefhebber. Of je nu jong of oud bent, je gaat je absoluut vermaken op de enige ondergrondse kerstmarkt in Europa.

Openingstijden 2024
Bekijk hier de openingstijden van kerstmarkt Valkenburg

Op zoek naar een hotel in Valkenburg?

Parkhotel ValkenburgOvernacht in hét hotel van Valkenburg op 4-sterren niveau. Parkhotel Valkenburg kent een rijke historie: zo sliepen hier in 1895 bijvoorbeeld Koningin-moeder Emma met het jonge prinsesje Wilhelmina.

Of bezoek je liever de leukste kerstgrot vol kerstminiaturen?

In MergelRijk Valkenburg kijk je je ogen uit. Deze bijzondere, eeuwenoude grot is omgetoverd tot een kerstparadijs. Bekijk snel alle openingstijden.

 

 

Je kan ook een hotel zoeken via Booking.com

Bekijk hier speciale lastminute prijzen!


Tips om te doen in Valkenburg

kerstmarkt-grotten-valkenburg

De kerstmarkt Valkenburg is een verzameling van grote, unieke kerstactiviteiten. Ondergebracht onder de verzamelnaam Kerststad Valkenburg. Dit maakt de kerstmarkt in Valkenburg uniek. Het is één van de plaatsen in Europa waar je gerust enkele dagen kunt doorbrengen zonder je te vervelen. Een meerdaags bezoek is dan ook van harte aan te raden. Niet voor niets trekt de kerstmarkt jaarlijks meer dan honderdduizend bezoekers, die de verschillende sprookjesachtige markten met open mond bewonderen.Kerstmarkt Gemeentegrot
De Gemeentegrot, gelegen onderaan de Cauberg, is daarbij zeker een aanrader. Het is namelijk de grootste en oudste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Dit betekent dat je ongeacht het weer kunt genieten van een heerlijke dag uit. Maar dat niet alleen. De grot voegt absoluut iets toe aan het unieke karakter van de kerstmarkt. De verlichting komt helemaal tot z’n recht. En het struinen van stalletje naar stalletje, onder begeleiding van de sfeervolle muziek, brengt het ware kerstgevoel naar boven.

Kerstmarkt Fluweelengrotkerstmarkt valkenburg
Een ander stukje van de kerstervaring vind je in de Fluweelengrot. Je komt ogen en oren tekort om al het moois te zien. Met meer dan 50 stalletjes vol producten en verschillende ambachten is de kerstmarkt in de Fluweelengrot een ware trekpleister. Maar daar houdt het niet op. De markt kenmerkt zich door een tocht langs verschillende wandschilderingen en sculpturen en onderweg kom je zelfs een 18de eeuws kapelletje tegen. Een dagje Fluweelengrot presenteert het kerstgevoel in zijn puurste vorm.

Christmas Parade
Ook iets om zeker niet te missen is de Christmas Parade. Kijk je ogen uit wanneer de verlichte praalwagens, onder begeleiding van een unieke soundtrack, in een stoet aan je voorbij trekken. Geniet van de dansers en de muziek en laat je in de kerststemming voeren.

Santa’s Villagevalkenburgfluweelengrot

De grotten gezien? Dan ben je nog niet klaar in Limburg. In hartje Valkenburg (Th. Dorrenplein) kun je je kersthart ophalen zodra je onder de hoge entreebogen van Santa’s Village loopt. In een sprookjesachtige setting vind je de leukste kraampjes, lekkerste gerechten en natuurlijk de kerstman zelf! De leukste kerstcadeautjes haal je direct in het nieuwe winkelcentrum. Sluit de dag af met een onvervalste Duitse Glūhwein of warme chocolademelk met slagroom. Santa’s Village is leuk voor jong en oud en groot genoeg om je een aantal uren te vermaken. De toegang is bovendien gratis.

Route d’Amuse

Of ben je liever iets actiever bezig? Wellicht is de Route d’Amuse dan iets voor jou! Een mooie wandeling door het sfeervolle Valkenburg. Onderweg kun je genieten van een aantal amuses bij 5 horecagelegenheden van naam. Kies uit verschillende routes en beleef een onvergetelijke dag.

Helemaal als je de route combineert met een bezoekje aan de mergelgroeve van Mergelrijk. Leer hier over de mergelgrotten en bekijk een unieke film van het Kerstverhaal. Als toetje mag je je eigen souvenirtje in elkaar knutselen en ondertussen genieten van heerlijke hapjes en drankjes.

Al met al is de kerstmarkt in Valkenburg een waar familiefeest, waar jong en oud zich één of meerdere dagen kan verbazen over de creativiteit waarmee de kerstmarkt is opgezet. De sfeer is uniek en dat geldt ook zeker voor de Limburgse gastvrijheid. Wie het ware kerstgevoel wil ervaren, moet dit jaar in Valkenburg zijn!

Maak jij er een volledig weekendje van? Bekijk dan de top 5 bezienswaardigheden om te doen in Brussel.