Tips voor sfeervolle verlichting tijdens de kerst

03 augustus 2021

led verlichting tijdens de kerst

Ben jij alweer aan het aftellen tot de kerst? Het is vaak de gezelligste tijd van het jaar ondanks de korte dagen en vaak lage temperaturen. Kerstmis is ook het feest van het licht. Dat kan je zo voelen vanwege een religieuze achtergrond, maar ook omdat het voor jou de tijd is waarin naastenliefde nog meer aandacht krijgt dan anders. Daarnaast houden de meeste mensen er ook van om met de kerst sfeervolle lampen in en om het huis aan te brengen. Hieronder een aantal tips voor de komende kerst.

1. Kies voor led verlichting 

De kerstboom en de kerststal zijn vaak bijna 24/7 verlicht als ze meteen na Sinterklaas in de kamer worden neergezet. Dat is ook echt sfeervol, maar het kost ook relatief veel elektriciteit en gloeilampjes gaan ook niet erg lang mee. Het is niet goed voor de sfeer als snoeren met lampjes telkens moeten worden gecheckt. Ook voor sfeerverlichting met de kerst geldt dat led 80% minder energie vraagt voor dezelfde hoeveelheid licht. Daarbij komt nog dat een led lampje vaak 9 keer zolang meegaat in vergelijking met een gloeilampje. Led verlichting is een verantwoorde keuze.

2. Voorkom gevaarlijke snoeren 

Tijdens de kersttijd gebruik je nu eenmaal lichtbronnen die de rest van het jaar opgeborgen liggen. Permanente voorzieningen zijn er dus niet. Als je de extra snoeren niet goed wegwerkt, bestaat er het risico dat iemand erover struikelt en als dat een snoer is voor de kerstboom wil je toch niet aan de mogelijke gevolgen denken. Er is ook koppelbare kerstverlichting met een snoer dat je op de lengte kan afstellen die voor jouw kerstversiering ideaal is. Je hebt dan maar een stopcontact nodig en het snoer kan je op een veilige manier aanbrengen zodat struikelpartijen niet aan de orde zijn.

3. Feestverlichting buiten 

Ook in ons land brengen we de kerstsfeer ook steeds meer buiten. Dankzij de voordelen van led kerstverlichting is dat vaak mogelijk zonder dat er een snoer naar binnen hoeft voor netspanningen. Met 12 Volts spanning kan je met led door het geringe gebruik ook buiten  een gezellige kerstsfeer realiseren. Denk maar eens aan lichtslangen die je overal kan gebruiken om een eenvoudig object plotseling om te toveren in een magisch item. 

Door de flexibiliteit van led is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een boom of struik buiten prachtig te verlichten. Heb je wel eens die kerstverlichting voor aan het huis gezien die de indruk geeft van een sneeuwbui? Kortom er is meer dan genoeg voor buiten. Wees voorzichtig met het ophangen en neem geen risico’s. Maak je woning op een veilige manier kerstklaar, zowel binnen als buiten!

4. De nieuwe trend 

Een kerstboom en kerststal horen er al bij sinds we kerstfeest vieren. Maar met de moderne technologie is er ook binnen steeds meer mogelijk. De trend is om met de kerst een soort winter wonderland thuis te realiseren. Denk aan sneeuwpoppen, rendieren en ijsberen. Uiteraard horen lichtcreaties die doen denken aan sterren, sneeuwvlokken en andere wintersymbolen er ook bij. Wil je vast in de herfst een begin maken met sfeerverlichting wat dacht je dan van paddenstoelen, pompoenen en eekhoorns?