Wat te doen in Utrecht: top 5 bezienswaardigheden

Ben je van plan om langer te blijven in Utrecht? Neem dan zeker eens een kijkje bij één van deze hoogtepunten. Met kerst ziet Utrecht er nog gezelliger uit dan normaal! De stad is dan helemaal verlicht, wat het een feestelijke sfeer geeft. 

1. De Dom 

De Domtoren is het hoogste gebouw van Utrecht. De toren van wel 112 meter hoog is zelfs de hoogste kerktoren van heel Nederland. Het is een icoon geworden van de stad Utrecht. Ooit zat deze toren vast aan de Domkerk, maar tijdens een heftige storm in 1674 stortte het middenstuk in. Sinds die tijd staan de toren en de kerk apart van elkaar. De Domtoren is zowel van binnen als van buiten prachtig. Een klim naar de top van de Dom is zeker de moeite waard. Vanaf hier heb je namelijk een prachtig uitzicht over de stad. Onderweg naar boven bezoek je verschillende verdiepingen en ruimtes. 

2. Dick Bruna huis

In Utrecht vind je het allerleukste museum voor peuters en kleuters. Hier bevindt zich namelijk het Nijntje museum. In dit museum gaan de allerkleinsten zelf kindjeop avontuur in de wereld in het klein. Ze gaan op reis samen met Nijntje en haar  vriendjes. Op deze leerzame reis leren kinderen bijvoorbeeld hoe het verkeer werkt, welke dieren er zijn en wat een museum is. Het museum is helemaal ingericht naar de filosofie van Dick Bruna: geef ieder kind de ruimte zijn eigen fantasie in te vullen.

3. Botanische tuinen

In de Botanische tuinen van Utrecht vind je de allermooiste tuinplanten van over de hele wereld. Er worden het hele jaar door verschillende evenementen georganiseerd,  zoals het Tropische Vlinderfestival. Ook wordt de tuin gebruikt door de Universiteit van Utrecht voor onderzoek. In dit groene gedeelte van de stad kom je helemaal tot rust en kun je alle drukte even achter je laten. Elk seizoen heeft de tuin een ander uiterlijk waardoor er altijd iets anders te zien is. 

4. Werfkleders 

Werfkelders zijn uniek, je vindt ze namelijk bijna nergens anders. Maar in het centrum van Utrecht kun je ze bezichtigen. Ze bevinden zich langs de Oudegracht en Nieuwegracht. De werfkelders zijn in de Middeleeuwen gebouwd. Samen met een gids kan je een tour doen langs al deze werfkelders, zo kom je alles te weten over de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. Een unieke ervaring die je niet wilt missen.

5. Grachten 

Utrecht is ook leuk om te ontdekken vanaf het water. Zo heb jij de stad nog nooit gezien! Geniet van de historische gebouwen aan de gracht, de groene kades en de mooie bruggen. Blijf je toch liever utrechtop het droge? Dat kan natuurlijk ook, wandel dan lekker langs de grachten. Er zijn veel wandelroutes die je leiden naar de mooiste plekken van Utrecht. Vergeet vooral niet af en toe te stoppen bij een van de leuke restaurantjes die gelegen zijn aan de Utrechtse grachten.