Wat te doen in Leiden: top 5 bezienswaardigheden

Leiden is een stad in Zuid-Holland. De stad staat vooral bekend als bruisende studentenstad. Dit is mede te danken aan de universiteit die er zit, dit is de oudste universiteit van Nederland. Daarnaast is Leiden enorm bekend onder de toeristen voor allerlei andere redenen. Zo zijn er genoeg musea, leuke hofjes, monumentale bouwwerken, grachten en leuke straatjes om doorheen te slenteren. Je kan de stad dus zowel bezichtigen vanaf de straten, maar ook vanaf het water. Er zijn genoeg opties, maar wij hebben de leukste 5 bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

  1. Burcht van Leiden

Centraal in Leiden staat de monumentale Burcht. De geschiedenis van Leiden wordt hier goed weergegeven, dit is dan ook een overblijfsel van de tachtigjarige Oorlog. De Burcht werd destijds als toevluchtsoord gebruikt. Toen de stad zijn dijken had doorgestoken werden de Spanjaarden verjaagd en konden de Watergeuzen en Willem van Oranje binnenkomen. Dit wordt nog elk jaar gevierd tijdens het Leidens Ontzet. De Burcht is gebouwd in de 10e eeuw en is in zijn huidige vorm sinds 1275. Zijn militaire functie is veranderd naar een toeristische functie. Veel toeristen komen hier kijken en beklimmen de trappen op de heuvel om een prachtig uitzicht over de stad te krijgen.

2. Hortus Botanicus

Ook beschikt Leiden over de oudste botanische tuin van Nederland. De allereerste beplanting vond plaats in 1594. In de botanische tuin zul je planten en tuinen vinden van over de hele wereld. Het is dus zeker een kijkje waard, want je zult enorm veel prachtige dingen zien. Het is niet alleen mooi, maar ook ontzettend leerzaam. De tuin is dan ook oorspronkelijk aangelegd omdat de Universiteit van Leiden het nodig vond een tuin aan te leggen voor geneeskunde studenten. Hier konden zij dan planten bekijken en bestuderen. De tuin is aangelegd op het perceel achter de universiteit. Een omtrek van 1250m2 rekent de tuin.

3. Rijksmuseum voor Oudheden

Naast de vorige twee historische bezoek plaatsen, heeft Leiden nog meer in de aanbieding. Namelijk het rijksmuseum voor Oudheden. Hier ligt de grootste archeologische collectie van Nederland. Het museum is verdeeld in 4 delen en hebben allemaal hun eigen tijdperk, charme en cultuur. Zowel voor volwassenen als kinderen is het museum erg interessant. Wees ook zeker niet bang dat je kind zich zal vervelen, want er zijn in de vakanties vaak allerlei leuke activiteiten. Elke afdeling biedt dan iets wat gericht is op jongere kinderen. Dit maakt een dagje naar het museum leerzaam, maar ook ontzettend leuk.

4. Naturalis Biodiversity Center

De officiële naam van dit natuurhistorisch museum onderzoeksinstituut is Naturalis Biodiversity Center, maar in de volksmond noemt men het Naturalis. Je kunt er meer dan 37 miljoen objecten vinden. Het grootste onderdeel hiervan zijn insecten en ander soort ongewervelden. Het museum heeft vaste tentoonstellingen die er het hele jaar door te bezichtigen zijn zoals de Oerparade, natuurtheater en aarde leven. Naast deze vaste tentoonstellingen zijn er ook verschillende wisselende tentoonstellingen. In het museum bevindt zich een T-rex van 67 miljoen jaar oud vanuit Amerika. Je kunt het skelet van dichtbij bewonderen. Nergens in de wereld kun je zo’n compleet skelet van zo dichtbij bekijken. Dit skelet is alleen al een reden om het museum te bezoeken! 

5. De Leidse Loper

In Leiden bevindt zich een wandelroute die je langs allerlei verschillende historische plekjes zal leiden. Deze route is ook wel de Leidse Loper genoemd. In totaal kom je langs 24 historische plaatsen. Als je dus van wandelen houdt, is dit de perfecte route om het oude Leiden te verkennen. Voordat je gaat wandelen kan je een app downloaden van de Leidse Loper. Deze zal je rondleiden door de stad en je de benodigde informatie verlenen. Ook kun je geluidsfragmenten beluisteren die behoren tot elk historische monument.