Wat is er te doen in Haarlem: top 5 bezienswaardigheden

Haarlem is dicht gelegen bij Amsterdam. Vroeger was deze stad een belangrijke handelshaven. Dit zie je nog steeds terug in de stad, het middeleeuwse karakter van de stad is altijd gebleven door de goed bewaarde oude gebouwen. Rond de feestdagen hangen ze overal de kerstlichtjes op wat de stad een sprookjesachtig uiterlijk geeft. 

 

  1.  St. Bavokerk

Deze kerk zie je al vanop grote afstand. De toren van 78 meter hoog is begroeid met groene bladeren. Deze laatmiddeleeuwse kruisbasiliek is één van de grootste van Nederland. Je kunt deze kerk bezoeken met een gids om alles te weten te komen over deze oude kerk. 

2. Jopenkerk Haarlem bier

In een ver verleden stond Haarlem bekend om zijn bier. Er waren toen wel 52 brouwerijen te vinden in deze stad. Ook de Jopenkerk was en is tot heden nog steeds een brouwerij. Ze brouwen hier het “Jopen Hoppenbier”, een recept dat komt uit het jaar 1501. Tegenwoordig is de Jopenkerk ook een Grand Café, je kunt hier natuurlijk niet weg voordat je het Jopen bier geprobeerd hebt!

4. Hofjes van Haarlemhofje

In Haarlem zijn wel 21 hofjes te vinden, een echte hofjesstad dus. Hofjes zijn ontstaan in Haarlem rond 1395. De hofjes werden gesticht voor arme oude weduwen of arme ongetrouwde vrouwen. Deze vrouwen woonden in minuscule woningen die allemaal aan de tuin lagen. Het was dus eigenlijk een voorloper van het bejaardenhuis! Tegenwoordig zijn de oude hofjes niet meer in dienst, maar kun je ze nog wel bezoeken!

4. Teylers Museum

museum

Het Teylers museum is in 1778 gesticht en is het oudste    museum van Nederland Het gebouw is prachtig en ligt recht aan de grachten. Het museum is vernoemd naar Pieter Teyler van der Hulst. Hij was een Haarlemse laken- en zijdefabrikant en bankier. Het interieur van het museum is bijna volledig bewaard gebleven. Je stapt dus echt terug in de tijd wanneer je dit museum bezoekt. 

5. Grachten van Haarlem 

grachten

Haarlem is het mooist vanaf het water, door Haarlem lopen vele grachten waar je heerlijk langs kunt lopen of doorheen kan varen. Aan de grachten staan veel oude herenhuizen die erg leuk zijn om te zien. De herenhuizen vertellen je veel over de rijke geschiedenis van Haarlem.