Maak van je kerstmarkt bezoek een citytrip

17 maart 2022

Kerstmarkt City Trip

Als je dol bent op kerstmarkten, dan reis je daar heel Europa voor door. Maar, als je toch in één van die prachtige steden bent, kun je er net zo goed een citytrip van maken. Naast de kerstmarkten is er namelijk nog zoveel meer te beleven. Maak er dus een mini-vakantie van in plaats van een daguitje. We zetten een paar steden en hun leukste activiteiten voor jou op een rijtje. Wie is er klaar voor een leuke citytrip?

Een trip naar Keulen – Duitsland 

Keulen staat op de eerste plek als het gaat om de mooiste kerstmarkten van Europa. Dat betekent dat je deze markt echt niet over mag slaan. Maak er dan meteen een uitje van, nu je toch al in Duitsland bent. Het is namelijk niet alleen de stad met de mooiste kerstmarkt, het is ook één van de mooie steden in Europa, waar veel te beleven is. 

Na het slenteren over de drukke kerstmarkt, ben je wel toe aan een klein beetje rust. Dat kan door een lekkere wandeling te maken met je partner of gezin. Maar, je kunt ook de 509 treden van de Dom beklimmen. Na een uur sta je op het een na hoogste gebouw van Keulen en word je getrakteerd op een prachtig uitzicht. Als je een goede planner bent, zorg je ervoor dat je op de top staat wanneer de zon onder gaat. Dat is pas een romantisch moment. 

Een trip naar Düsseldorf – Duitsland

De andere favoriete kerstmarkt in Duitsland is te bewonderen in Düsseldorf. Een mooie stad met een mooie kerstmarkt, maar ook zeker met andere leuke activiteiten. Na veel eten, drinken en rondslenteren ben je wel toe aan iets anders. Bezoek bijvoorbeeld het oude gedeelte van Düsseldorf, de Kaiserswerth. Hier kun je de ruïnes vinden van het voormalige paleis, wat zeker heel indrukwekkend is. Bovendien tref je charmante barokke huizen, die in de 17e en 18e eeuw zijn gebouwd. Deze stad is zeker een bezoekje waard, net als alle andere leuke steden in Duitsland

Een trip naar Valkenburg – Nederland

Voor deze kerstmarkt hoef je wellicht minder ver te reizen. Hoewel je maar een korte reistijd hebt, kun je hier ook zeker een citytrip van maken. Nederland heeft namelijk veel meer te bieden. Als je normaal gesproken niet zo snel in de streek van Valkenburg komt, is dit het juiste moment om er eens te overnachten en meer te ontdekken dan alleen de kerstmarkt. Dat deze kerstmarkt indrukwekkend is, dat blijkt maar weer, want deze staat in de top 3 en is daarmee een groot favoriet. 

Uiteraard heeft deze stad ook meer te bieden. Bezoek bijvoorbeeld de steenkolenmijn. Hier kun je alles leren over de steenkoolwinning, hoe dat er vroeger aan toe ging. Ook wordt het apparatuur gedemonstreerd om de tour compleet te maken. Zo leer je echt alles over het zwarte goud, dat diep onder de grond ligt. 

Een andere tip is om het rijksmonument ‘Station Valkenburg’ te bezoeken. Dit station is in 1853 gebouwd en daarmee het oudste station dat nog in gebruik is in Nederland. Daarvoor alleen wil je natuurlijk al een bezoek brengen aan deze bezienswaardigheid. Het gebouw lijkt van buitenaf op een echt kasteel, wat gebouwd lijkt te zijn volgens de negentiende eeuwse romantische stijlen. 

Ook kun je de mergelgrotten van dichtbij bewonderen door mee te doen met een van de georganiseerde tochten. Maak het uitje nog iets spannender, door met een grotbike de grotten te ontdekken, in plaats van te voet. Zo wordt dit uitje nog wat leuker. Boven de grond is er ook nog van alles te zien en te beleven, waar je ook met je mountainbike nog verder kunt op ontdekkingstocht. Ben je een actieve fietser? Dan zijn er vast verschillende fietsroutes te verkrijgen van het hotel waar je verblijft. Dat is natuurlijk ook makkelijk te combineren met deze citytrip.