Maak je huis klaar voor kerst

10 november 2020

De dagen worden weer korter en de nachten langer. Voordat je het weet is het kerst en brengen we allemaal veel tijd door binnenshuis. Ben jij gek op die gezellige kerstsfeer en wil je dat jouw huis zo sfeervol mogelijk is? Dit zijn vijf tips en ideeën voor een knus kerstinterieur.

Warmte in huis

Dit bedoelen we zowel letterlijk als figuurlijk. Zet de verwarming lekker aan – en zoek een nieuwe energieleverancier uit als je volgend jaar goedkoper uit wilt zijn dan dit jaar – leg kleedjes en zachte kussens op de bank of een warm en zacht vloerkleed op de grond. Bij kerst horen ook kaarsen. Deze worden al sinds jaar en dag gebruikt om meer warmte en licht in huis te brengen. Ga voor kaarsen in verschillende kleuren en hoogtes of voor een paar heerlijk geurende geurkaarsen. Zet de kaarsen niet alleen in de woonkamer neer, maar bijvoorbeeld ook in de gang of een paar kaarsjes op het toilet. Dit zijn echte sfeermakers voor iedere ruimte.

Sfeer met verlichting

Naast kaarsen kun je ook op andere manieren met verlichting spelen. Gezellige lampjes zijn onmisbaar tijdens de feestdagen. Door te kiezen voor verlichting in dezelfde kleur, breng je eenheid aan in je interieur. Koop bijvoorbeeld een paar stuks van hetzelfde lichtsnoer om deze op verschillende plekken in huis te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een cirkel van licht maken door het lichtsnoer om draadstaal te knopen of een mooi verlichte houten lichtsnoer maken. Erg eenvoudig en effectief: vul een weckpot met een snoer met mini ledverlichting.

Kerst in huis

Vergeet de buitenkant niet

Niet alleen binnenshuis maak jij het gezellig met versiering. Je kunt ook de tuin of het balkon helemaal in feeststemming brengen met gezellige lichtjes of een mooie kerstkrans. Hier geniet je niet alleen zelf van, maar het is voor de hele buurt leuk als alle huizen vrolijk versierd zijn. Wandel even een rondje door de buurt om je te laten inspireren en om direct in de kerststemming te komen. Met een kerstkrans voor de deur is het direct leuk binnenkomen.

Geurend kerstgroen

Natuurlijk haal jij een grote kerstboom in huis, maar er is nog veel meer kerstgroen dat zorgt voor een heerlijke lucht in huis. Hierdoor creëer je in een handomdraai een kerstsfeer. Zo kun je bijvoorbeeld een grote tak kerstgroen in een vaas zetten en deze versieren met wat mooie kerstballen, of verschillende soorten kersttakken als een soort boeket met elkaar combineren. Eucalyptus, asparagus of pinus zijn echte kersttakken. Heb je maar weinig ruimte? Kies dan voor een klein dennenboompje, die je versiert met wat lichtjes en eventueel een paar kleine kerstballen. Wist je trouwens dat je jouw kerstboom wel water moet geven? Dit verkleint ook de kans op brand.

Kerst in huis