Kerstmis op z’n Italiaans in hartje Toscane

26 oktober 2021

Kerstmis is het belangrijkste feest van het jaar voor veel Italianen. In hartje Toscane, in het mooie maar onbekende Arezzo, verandert het Piazza Grande zo rond half november voor de rest van het jaar in een kerstmarkt. Elke dag van de week is het in die periode gezellig druk, de rest van de stad is sowieso de moeite waard. Mooi idee voor een herfsttrip!

Winter en Kerstmis in Italië

Weg tijdens de feestdagen? Let op

December is ook een populaire maand bij het inbrekersgilde. Zorg dat je je huis goed achterlaat als je naar Italië afreist. Laat buren een oogje in het zeil houden, zorg dat het huis er ‘bewoond’ uitziet en check eventueel je inboedelverzekering nog eens, wat er wordt vergoed bij inbraak. Sowieso niet doen: op sociale media rondbazuinen waar je uithangt. 

Reis naar Arezzo

Vanuit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven gaan vliegtuigen naar Pisa, Florence en Perugia. De auto pakken? Reken daar twee dagen rijden voor, de afstand is 1500 km vanuit Utrecht. Er gaan ook treinen, dat is de meest duurzame maar ook kostbare manier van reizen, al zie je dan wel het meeste onderweg. In Arezzo zijn genoeg hotels, appartementen en B&B’s. Wist je trouwens dat de film La Vita è Bella hier werd opgenomen?

Kerst in Italië

Eind oktober, hoewel het dan nog zomaar 20 graden met een strak blauwe hemel kan zijn, worden de Italianen al een beetje onrustig: Kerstmis komt eraan. Vergelijk het maar met het tijdstip waarop wij Nederlanders de eerste pepernoten in de schappen aantreffen. Ook in Arezzo, waar de kerstmarkt ergens halverwege (2021: 20 november) begint, is Kerst een hele happening. De Kerstman heet hier Babbo Natale en overal is panettone te koop, een zoet kerstbrood. 

Bier, patat en braadworst

Het lijkt op deze dagen alsof alles mag. Bier drinken uit plastic halve literglazen, Italianen doen het nooit maar nu wel. Heel on-Italiaans een patatje mét eten met een braadworst erbij, in deze Villaggio Tirolese (Tirols dorp), is het eerder regel dan uitzondering. De lokale invloed is er in de vorm van gepofte kastanjes, verrassend lekker! Tegelijkertijd blijft de traditionele Italiaanse keuken gelukkig gewoon doordraaien. 

De Kerstman ontmoeten

Het plein staat vol met kraampjes waar je kerstkleding, accessoires, versiering en kunst koopt. Voor kinderen is er een kerstdorp in LEGO-uitvoering en tevens de mogelijkheid om Babbo Natale in hoogsteigen persoon te ontmoeten. ’s Avonds, als de boel sprookjesachtig verlicht is, wil je hier nooit meer weg. Tel daarbij op dat de rest van het deels Etruskische Arezzo zeer de moeite waard is voor een lang weekend, en je staat je koffer al te pakken. ‘Gelukkig kerstfeest!’ in het Italiaans? Buon Natale!