Kerstmarktentour door Salzburg

18 augustus 2022

Heb je al plannen gemaakt voor kerst? In december vind je overal in Europa de mooiste kerstmarkten. Geniet van al het pracht en praal onder het genot van een heerlijk glaasje glühwein en ervaar het ultieme kerstgevoel. Of je nu alleen, met je familie of met vrienden bent, voor ieder is er wel wat wils deze winter. Benieuwd naar een authentieke Oostenrijkse kerst? Ga naar Salzburg en maak een kerstmarktentour!

Kerstmarkt in Salzburg

Waarom met kerst naar Salzburg?

Als je aan kerst denkt, denk je aan Oostenrijk. Niets is zo betoverend als de kleurrijke Oostenrijkse kerstmarkten en de kerstmarkten in Salzburg zijn hier geen uitzondering op. Sowieso is het in deze stad echt winters genieten, waarbij je ’s winters altijd kunt profiteren van een dik pak sneeuw. Zo kun je niet alleen op, maar ook buiten de kerstmarkten veel plezier beleven. Naast het bezoeken van de vele kerstmarkten, zijn er genoeg wintersportgebieden in de omgeving. Heb je nu al helemaal zin om komende kerst in Salzburg door te brengen? Kijk dan snel naar tickets. Liever naar een andere Oostenrijkse stad? Ook in Wenen en in Innsbruck wemelt het van het kerstplezier.

Welke kerstmarkten kun je bezoeken in Salzburg?

In Salzburg vind je meerdere gezellige kerstmarkten. Deze vind je niet alleen in het centrum, maar ook buiten de stad. Tijdens je vakantie in Salzburg kun je de volgende kerstmarkten bezoeken: 

De Christkindlmarkt

De Christkindlmarkt bevindt zich in het centrum, onder de Dom van Salzburg en is misschien wel de populairste kerstmarkt van Salzburg. Hier vind je alles waar een leuke kerstmarkt aan moet voldoen: leuke lichtjes, kerstversiering en vele kraampjes, waar je terecht kunt voor glühwein, bratwurst, raclette en talloze handgemaakte producten. Ook worden hier veel biologische producten aangeboden. Opvallend detail: de glühwein drink je op deze kerstmarkt niet uit een beker, maar uit een mok. Hier betaal je een borgsom van 3 euro voor. Je hoeft niet bang te zijn dat je met lege handen thuiskomt, maar let op: het is doorgaans wel enorm druk op de kerstmarkt.

Weihnachtsmarkt Mirabellplatz

Op zoek naar wat minder drukte? Dan is Schloss Mirabel met zijn prachtige tuinen zeker een bezoekje waard. Ook hier is aan het eind van het jaar een kerstmarkt te vinden, alleen is deze wat kleiner dan de Christkindlmarkt. Maar dat maakt het juist extra gezellig. Naast inkopen doen bij de charmante kraampjes, kun je ook genieten van heerlijk sfeervolle muziek. En dat alles onder het genot van een warme glühwein. Als dit je geen kerstgevoel geeft…

Hellbrunner Adventzauber

Ook vlak buiten de stad kun je heerlijk rondslenteren op een kerstmarkt, namelijk in de paleistuinen van Schloss Hellbrunn. In en rondom dit 17e -eeuwse kasteel hangt een sprookjesachtige sfeer, die met kerst nog eens extra magisch is. Op deze kerstmarkt vind je maar liefst 400 kerstbomen, 13.000 rode kerstballen en een engel van 8 meter lang. Kinderen kunnen zich vermaken in de zogenaamde ‘Kinderweihnachtswelt’.

De adventsmarkt in Filmzoos

De adventsmarkt in Filmzoos is eigenlijk geen echte kerstmarkt. Het is meer een tentoonstelling van kaarsen en lichtobjecten. Deze tentoonstelling vind je aan de voet van de Bischofsmutze. Ga er op traditionele wijze naartoe door een wandeltocht in de sneeuw te maken of laat je ter paard vervoeren. Vervolgens kun je je bij de ‘kerstmarkt’ weer helemaal opwarmen bij de vuurkorf, terwijl je geniet van een drankje. 

Kerstmarkt Altenmarkt

Op het dorpsplein van Altenmarkt wordt er elk weekend een kerstmarkt gehouden. Deze is heel klein, maar wel erg gezellig. Vooral de liefhebbers van romantiek kunnen hier hun hart ophalen. Je vindt er allerlei handgemaakte spullen in de kraampjes, maar ook culinair kun je er volop genieten. Alle Oostenrijkse specialiteiten worden er aangeboden, dus dat is smullen geblazen. 

Andere activiteiten tijdens de kerstmarktentour

Hoewel je tijdens de kerstmarktentour natuurlijk geen kerstmarkt over wilt slaan, maak je je trip naar Salzburg nog leuker door ook wat andere bezienswaardigheden te bezoeken, en dan met name bezienswaardigheden die in de winter extra bijzonder zijn. Maak bijvoorbeeld een wandeling over de Mönchsberg en bezoek kasteel Festung Hohensalzburg, één van de bekendste trekpleisters in de stad. Op de berg bevindt zich ook nog Museum der Moderne, waar je wisselende tentoonstellingen kunt bezoeken. 

Waar kun je overnachten?

Na alle kerstmarktbezoeken en wandelingen in de kou, is niets zo lekker als ’s avonds terechtkomen in een heerlijk warm hotel, dat aan al je wensen voldoet en waar je kunt genieten van een heerlijke kopje chocolade melk of glühwein. Gelukkig zijn die er genoeg te vinden in de stad. Zelfs in het centrum kun je moderne en luxe hotels vinden en uitkijken op de kerstmarkten. Zo kun je 24/7 genieten van de betoverende kerstsfeer die de stad te bieden heeft.