Dit is wat je nodig hebt voor een slimme kerst

09 november 2021

De feestdagen staan opnieuw voor de deur en de meeste winkels beginnen alvast kerstdecoratie te verkopen. Het is een ideale manier om extra sfeer in huis te halen. Vroeger diende je de lichtjes elk jaar opnieuw op te hangen en het etmaal na etmaal manueel aan en uit te schakelen. Tegenwoordig bestaan er slimmere oplossingen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je kerstverlichting te automatiseren of aan te sturen met je stem. Je kan de lichtjes zelfs laten meedansen op kerstmuziek of ze automatisch afstemmen op je favoriete kerstfilms. We leggen uit hoe het werkt en wat je daarvoor nodig hebt.

Slimme kerstboomverlichting

Slimme kerstboomverlichting kopen

Een van de eenvoudigste oplossing om je kerstverlichting slim te maken, is door slimme kerstboomverlichting te kopen. Je hebt dan een kant-en-klaar product dat je enkel nog even moet ophangen en instellen. De kerstboomverlichting komt met een bijbehorende app, waarbij je zelf creaties maakt en effecten instelt.

Een van de beste voorbeelden hiervan is Twinkly, een gepatenteerd smarthomesysteem waarover onder meer Forbes en Business Insider al hebben geschreven. Hoewel de slimme verlichting van Twinkly vaak wordt gebruikt voor kerst, behoren ook andere toepassingen tot de mogelijkheden. Daarvoor biedt het allerlei extraatjes aan, zoals Twinkly Music. Bij Twinkly Music danst de kerstverlichting mee op je favoriete (kerst)muziek.

Slimme verlichting voor in huis

Tegenwoordig is het mogelijk om je spotjes of andere woonverlichting als kerstverlichting te gebruiken. Hiervoor kies je voor slimme lampen die van kleur kunnen wijzigen, waardoor je eenvoudig de gewenste sfeer schept. Het is vooral leuk als je lichtscènes instelt. Je creëert dan een vaste instelling voor bijvoorbeeld kerst. Je kiest welke lampen branden en wat de felheid en de kleur van het licht is. Het is zelfs mogelijk om verschillende scènes in te stellen, bijvoorbeeld voor overdag of voor bij de film.

Onder andere de slimme verlichting van Philips Hue biedt veel mogelijkheden. In combinatie met de Hue Sync Box is het zelfs mogelijk om surroundverlichting te creëren, waarbij je lampen optimaal worden afgestemd op je favoriete kerstfilms. Wat Twinkly Music doet voor kerstmuziek, doet de Hue Sync Box voor kerstfilms.

Met smartstekkers de kerstverlichting slim maken

Er is natuurlijk niks mis met de goede oude kerstboomverlichting. Voor de typische stekkerblok van vroeger, waarbij je helemaal achter de kerstboom moest kruipen om de lichtjes aan of uit te schakelen, geldt echter het omgekeerde. Daar bestaat een veel slimmere oplossing voor: de slimme stekker. Een slimme stekker kan je vanaf een afstand bedienen, bijvoorbeeld met een app. Nog handiger is het als je de slimme stekker aan een smarthomeplatform kan verbinden. In combinatie met Alexa of Google Home bedien je de kerstverlichting dan met spraakcommando’s. Met smartstekkers en verschillende soorten kerstverlichting heb je heel wat mogelijkheden, omdat je kan bepalen dat bepaalde lichtjes wel of niet inschakelen. Door slim scenario’s in te stellen en diverse lichten te combineren, kan je ook gewoon scènes creëren. Het vergt iets meer denkwerk, maar het is niet nodig om meteen al je kerstlichten te vervangen door slimme varianten.

Smart-televisie en slimme schilderijen

Je televisie kan deel uitmaken van je slimme kerstdecoratie. Via een smart-televisie laat je bijvoorbeeld eenvoudig het beeld van een brandende open haard verschijnen of kies je voor een trein die winterse landschappen trotseert. YouTube staat vol met passende beelden, maar ook bij streamingdiensten als Netflix vind je ze terug. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een smart-televisie. Je kan ook een mediaspeler als Google Chromecast of Apple TV gebruiken om je televisie slim te maken. Daarnaast bestaan er smart-schilderijen als de Meural Canvas. Met smart-schilderijen kan je eenvoudig kunstwerken als De Aanbidding van de Herders van Hugo van der Goes, een van de Vlaamse primitieven, naar je woonkamer brengen. En met een enkele druk op de knop schakel je bijvoorbeeld over naar De Geboorte van Christus van Geertgen tot Sint Jans.