De mooiste kerstmarkten van Europa

Europa kent de nodige schitterende steden. Hoofdsteden als Londen, Praag en Wenen zijn op iedere dag van het jaar een bezoek waard. Maar tijdens de kerstperiode misschien wel meer dan ooit. Dan lijken de zo grote steden te veranderen in knusse kerstdorpjes. Bovengenoemde steden behoren tot de absolute top om deze sfeer op te roepen, maar zoek je het iets dichter bij huis, dan hoef je niet te wanhopen. Zeker Duitsland heeft zich de afgelopen jaren opgeworpen tot kerstmarktmeister. Maar ook de Nederlanders en Belgen hebben niet stilgezeten.

Ieder land heeft zo zijn eigen tradities met kerst. Qua eten, aankleding van de stad. En uiteraard heb je in sommige steden nu eenmaal wat meer kans op sneeuw in de decemberperiode. Zoveel mensen, zoveel wensen. En daarom is het haast onmogelijk een echte rangschikking te maken. Daarom in willekeurige volgorde de tien kerstmarkten die de ware kerstmarktliefhebber moet bezoeken:Londen
De hoofdstad van Engeland heeft nu eenmaal alles wat nodig is om een kerstmarkt te organiseren. Het beroemde 135 meter hoge London Eye reuzenrad vormt het middelpunt van een sprookjesachtige markt, geflankeerd door een ander legendarisch gebouw: de Big Ben. Met name de kerstmarkt ‘Winter Wonder Land’ in Hyde Park is de moeite meer dan waard.

Keulen
De kerstmarkt van het Duitse Keulen is één van de grootste van Europa. De markt is op te delen in maar liefst zeven kerstmarkten, waaronder de fameuze markten op de Neumarkt, de Altermarkt en de Rudolfplatz. De beroemde Dom en de statige panden maken Keulen het ideale decor voor een geslaagde markt.

Düsseldorf
Ideaal voor Nederlanders die de oversteek naar Duitsland wagen is Dusseldorf. De perfecte plek om niet alleen de kerstmarkt te bezoeken, maar vanwege de eindeloze winkelmogelijkheden ook dé shoppinghoofdstad. In de Duitse stad worden de Marktplatz, Sternchenmarkt en Heinrich-Heine-Platz jaarlijks omgetoverd tot idyllische kerstlocaties.

Brussel
En wat te denken van Brussel. De stad die toch vooral bekend is om haar politiek. Maar eenmaal per jaar vergeet de hoofdstad alle zorgen en duikt de bevolking volop in het feestgedruis. De grootste kerstmarkt van België is te vinden in Brussel. Met maar liefst 240 kraampjes staat Brussel garant voor een dagje kerstpret van het hoogste niveau.

kerstmarkt duitsland

Lille
In de Franse hoofdstad Parijs en het bijbehorende Disneyland kun je geweldige kerstervaringen beleven. Lille blijft daarbij een beetje het ondergeschoven kindje. En dat is onterecht. In Lille vier je kerstmis echt in stijl. Ontvlucht in Lille de massa en laat je verrassen in deze cultuurrijke stad. Place Rihour vormt een prachtig decor voor een uiterst sfeervolle kerstmarkt die aan alle wensen van de echte kerstliefhebber voldoet!

Amsterdam
De Nederlandse hoofdstad is vooral een bezoekje waard om de diversiteit van de verschillende kerstmarkten. Funky, duurzaam, klassiek. Alles gaat hier door elkaar. Het beroemde Museumplein is decor van wat oud-Hollandse gezelligheid. De kleinere marktjes zijn echt voor de liefhebbers. Zeker de moeite waard als je liefhebber bent van de Amsterdamse diversiteit!

Praag
De kerstmarkt op het Oude Plein in Praag is een niet te missen evenement voor de echte liefhebber van het kerstfeest. Voor de Tsjechen is kerst een serieuze belevenis. In ieder stadje en dorpje is er wel wat te doen. De typische kerstgerechten ruik je door het hele land. Ook in andere delen van Praag staan een paar mooie kerstmarkten. Veselé Vánoce!

Wenen
Misschien wel de koning der kerstbestemmingen. Het Oostenrijkse Wenen is een stad van pracht en praal. Een stad die haast ontstaan is om kerstmarkten te organiseren. Zeg nou zelf, in welke wereldstad knetteren de tamme kastanjes nog ieder jaar boven het vuur? De Oostenrijkers weten wel hoe ze een kerstmarkt kunnen organiseren. Al helpt de prachtige oude stad toch ook stiekem wel een handje.

kerstmarkt-praag

Valkenburg
En dan Valkenburg. Het Zuid-Limburgse land is zeker rond de kerstperiode extra trots op Valkenburg. De unieke kerstmarkt van Valkenburg is ondergronds. De prachtige grotten rondom het stadje zijn decor van één van de meest unieke kerstmarkten in Europa. Voor Limburgse gezelligheid is Valkenburg absoluut de ‘place to be’.

Brugge
Tot slot moet ook Brugge zeker bij de toppers genoemd worden. De knusse Belgische hoofdstad van West-Vlaanderen organiseert jaarlijks een al net zo knusse kerstmarkt. De Grote Markt is een hoogtepunt voor iedereen die Belgie dit jaar in de decembermaand bezoekt. De verlichte schaatsbaan tegen de prachtige, historische panden is een publiekstrekker.