Bereid je voor op de kerstdagen van 2023

26 september 2023

Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd gaat. Een jaar is zo voorbij en daardoor komen de feestdagen ook steeds dichterbij. De kerstdagen staan ook alweer bijna voor de deur. Door de inflatie is het maar goed om je op tijd voor te bereiden op de kerst. Die prijsstijgingen vergen namelijk een creatief uitgavenpatroon de komende tijd. Lees hier hoe je je voor kunt bereiden op de kerstdagen van 2023. 

Kersttrui Heren

Een lijst met cadeaus

De feestdagen zijn voor de meeste mensen nog niet in zicht. Toch is het goed om je nu al bezig te houden met de cadeaus. Een goed cadeau is een geschenk waar iemand echt blij mee is. Vaak gaat het dan om een product wat iemand al heel lang wil hebben. Let dus door het jaar heen goed op wat iemand graag zou willen. Per persoon kun je dan een persoonlijk wensenlijstje maken. 

Tegen de tijd dat het kerst is heb je geen wensenlijst van die persoon meer nodig en heb je ook geen stress om wat je moet kopen. Zo kun je met de Black Friday sale ook al profiteren van veel korting, omdat je de cadeaulijst allang compleet hebt.

Toch zijn er natuurlijk altijd mensen waarvoor het moeilijk is om een cadeau te kopen. Denk aan je broer of je vader bijvoorbeeld. Mannen laten over het algemeen niet zoveel los over hun wensenlijstje. Met een kersttrui heren maak je ze gelukkig altijd blij. Een kersttrui kan namelijk echt niet ontbreken met de feestdagen. Vaak zijn dat van die truien die ze zelf niet zo snel aan zouden schaffen. Dat maakt het cadeau nog leuker! 

Maak een planning

Maar voordat je de cadeaulijsten compleet gaat maken is het wel goed om te weten met wie je kerst gaat vieren. Het is daarom goed om nu al een planning te maken voor de kerstdagen. Spreken jullie bijvoorbeeld altijd met familie af? Dan is het goed om alvast te beslissen bij wie de feestdag(en) dit jaar gevierd worden. En op welke dag dat natuurlijk is. Zo weet je dat Eerste Kerstdag bijvoorbeeld gereserveerd is voor familie. Dan heb je Tweede Kerstdag en Kerstavond nog over om andere dingen te plannen. Vanuit die afspraken kun je namelijk een betere planning maken voor het eten bijvoorbeeld. Al zul je dus eerst moeten weten met wie je de kerst gaat vieren. Goed om daar de komende week mee aan de slag te gaan.

De financiën op een rij!

Alles is duurder geworden het afgelopen jaar. Dat maakt dat we creatief om moeten gaan met onze uitgaven. Voor sommige zaken is helaas geen budget meer over aan het eind van de maand. Toch wil je wel van de kerstdagen kunnen genieten. Zet daarom eens alle financiën op een rij om te kijken wat het kerstbudget voor dit jaar is.

Houd er wel rekening mee dat je dat budget nog moet verdelen. Er moet een verdeling gemaakt worden voor de cadeaus en het eten. Wellicht moet er ook een deel van het budget nog naar de versiering en de kerstboom. 

Juist daarom is het goed om even in de financiën te duiken. Je gunt de kinderen namelijk een fantastische kerst, maar daar staat wel een behoorlijk prijskaartje tegenover. Er moeten dus misschien wel keuzes gemaakt worden, zodat jullie kunnen sparen. 

Het is natuurlijk ook heel verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen, want dan krijg je nog het meeste voordeel. Houd bijvoorbeeld de vlees aanbiedingen in de gaten in de supermarkt. Dat kun je alvast invriezen voor de kerstdagen. Zo kun je creatief omgaan met je budget, maar dat weet je alleen als je je financiën op een rijtje zet.