De complete gids voor kerstvoorbereiding

19 december 2022

De beste manier om je voor te bereiden op de grote dag, is door een plan te maken.

Kerstvoorbereiding met een Kerstdiner

  • Brainstorm eerst over alle dingen die gedaan moeten worden voor en met Kerstmis.
  • Zoek vervolgens uit wat er van tevoren kan worden gedaan en wat er op de dag zelf gedaan moet worden.
  • Schrijf ten slotte een plan op en zet het in je planner. (digitaal of op papier)

Hier nog wat meer tips voor de voorbereiding op de grote dag. Stuur uitnodigingen en geschenken op eerste kerstdag. Bestel cadeautjes die uiterlijk 23 december bezorgd kunnen worden. Maak een lijst met evenementen of dingen om te doen tijdens Kerstmis met geschatte tijd. Maak een budget om geld te sparen voor last minute boodschappen of activiteiten.

En natuurlijk, niet te vergeten, het Kerstdiner.

Wat voor te bereiden voor het kerstdiner?

Er zijn verschillende dingen die van tevoren kunnen worden voorbereid om de grote dag stressvrij te maken, inclusief het huis en een deel van het eten dat je gaat serveren.

Je kunt de keuken, badkamers en gastenkamers van tevoren voorbereiden. Je kunt ook de voorraadkast, koelkast en vriezer klaarmaken voor al het lekkere eten. Ook de meeste desserts kunnen van tevoren worden gemaakt en ingevroren worden.

Hier zijn nog enkele ideeën voor eten dat je van tevoren kunt maken:

  • Soepen
  • Vulling
  • Stoofschotels

Hier zijn de eenvoudige stappen om je kerstmaaltijd te plannen.

Zo vind je de beste recepten

Bekijk de recepten die je hebt verzameld op je Pinterest-borden of online. Probeer door je kookboeken te bladeren en kijk of er recepten zijn die herinneringen aan je moeder of oma weerspiegelen. Als je er een vindt die een recept inspireert, begin dan met slechts kleine aanpassingen om het persoonlijk te maken.

Neem niet teveel hooi op je vork

Praat eens goed met jezelf over wat je vaardigheidsniveau is in de keuken.

Wil je helemaal opnieuw taarten maken, inclusief korsten, of moet je het een beetje terugschroeven en kant-en-klare dingen uit de winkel gebruiken, zoals kant-en-klare taartbodems of eenvoudigere bijgerechten?

Wees eerlijk. Denk niet aan wat je zou willen dat je zou kunnen doen, maar aan wat je realistisch gezien kunt doen zonder jezelf en iedereen om je heen gek te maken!

Breng een beetje “Kerstvreugde” in huis voor de feestdagen

Als je het kerstdecor nog niet hebt opgehangen, voeg dan hier en daar een paar details toe. Het hoeft niet overdreven te zijn, er is geen reden om overboord te gaan. Meestal is het het beste om gewoon een paar kleinere items toe te voegen, zoals kransen, kerstballen of een paar feestelijke ornamenten in huis. Als je ambitieus bent, kun je ook overwegen om voor de feestdagen wat nieuwe creaties te maken.

Houd je voedingspatroon in de gaten

Iedereen weet het, en er is geen ontkennen aan. Tijdens de feestdagen eten wij ongezonder dan de rest van het jaar. Zo komen we vaak wat kilo’s aan, waardoor we ons in januari niet helemaal goed voelen. Zorg er dus ook voor dat je even de tijd neemt om gezonde voeding in te kopen naast al het ongezonde wat je in de supermarkt kunt vinden. Je toekomstige zelf zal je eeuwig dankbaar zijn. 

Ik hoop dat dit artikel je enig inzicht heeft gegeven over hoe je je kunt voorbereiden op Kerstmis. Laat je niet gek maken, maar maak een plan en geniet van de feestdagen!

Op zoek naar meer kerst artikelen? Bekijk deze meeslepende kerst gids om van deze kerst je absoluut beste te maken.