Waar is reclame voor kerstaanbiedingen het betrouwbaarst?

24 augustus 2022

Wie moet er eerder aan Kerstmis denken dan wie dan ook? Webwinkels en bedrijven! En met goede reden: Kerstmis is de beste tijd voor bedrijven en winkels om reclame te maken voor producten. In deze week geven mensen namelijk veruit het meeste geld uit aan (kerst)inkopen. Als webwinkel of bedrijf moet je echter wel betrouwbaar en geloofwaardig overkomen met je reclame over je product, anders zal niemand je kopen. 

Adverteren in een metro station

Reclame is overal. Tijdens de reclameboodschappen van je televisieprogramma’s, voor aanvang van de spannende film in de bios of op billboards langs de snelweg. Als bedrijf kun je overal reclame maken als je je aan regels houdt. Maar waar kom je met je product het betrouwbaarst over en welke regels moet je volgen?

Adverteren

De ouderwetse manieren van adverteren (zoals hierboven beschreven) werken niet meer zo goed als vroeger. Veel adverteerders verschuiven het adverteren naar sociale media, want daar is tenslotte iedereen tegenwoordig. En om op het juiste kanaal te adverteren, moet je als bedrijf het juiste publiek vinden en dit op de juiste manier legaal doen. 

Je mag namelijk niet maar zo overal adverteren, je moet goed op de hoogte zijn van de regels over het aanbieden van reclame op je product. Zo mogen bijvoorbeeld online casino’s als onder geen reclame meer maken voor bijvoorbeeld die leuke Unibet bonus op de televisie. 

Nederlandse Reclame Code

In het algemeen gelden volgens de Nederlandse Reclame Code (NRC) vele regels voor het aanbieden van je product aan je niche (doelgroep).:

De reclame voor je product mag niet:

  • in strijd zijn met de wet
  • in strijd zijn met de openbare orde
  • aanstootgevend zijn
  • angst inboezemen
  • sluikreclame zijn (onherkenbaar als reclame)
  • misleidend of oneerlijk zijn

Sociale media en influencer-marketing

Zoals gezegd, wenden veel bedrijven zich tot sociale media. Vaak gebruiken ze hiervoor influencers. Dit zijn mensen op social media die veel volgers hebben en die worden ingezet om hun volgers te laten weten hoe goed zij een product vinden. Het is belangrijk dat het bedrijf (of de influencer) duidelijk laat zien dat de post om reclame gaat. Anders is deze vorm van reclame niet toegestaan.

Regels voor reclame via e-mail:

  • De ontvanger moet toestemming hebben gegeven voor de reclame die je stuurt.
  • De adverteerder moet een geldig e-mailadres gebruiken.
  • De ontvanger moet zich gratis en eenvoudig kunnen abonneren op de berichten.

Reclame Code Commissie

Doe je dit als bedrijf of influencer niet, dan kunnen de boetes van de ACM (Autoriteit Consument & Markt) oplopen tot € 900.000,-. Een klacht als ontvanger van reclame kun je indienen bij de RCC (Reclame Code Commissie). Er volgt dan een onderzoek om te kijken of de klacht rechtvaardig is.

Adverteren op een tram

All I want for Christmas

Het drukste winkelseizoen komt eraan en natuurlijk wil je, volgens alle regels, je kerstproduct goed op de markt zetten. Je wilt het juiste kanaal vinden en daarmee je doelgroep bereiken die op zoek is naar jouw product of die baat heeft bij wat jij verkoopt. 

Als adverteerder moet je uniek zijn en opvallen met je reclame want er kan er maar één de winnaar zijn, zei Hennie Huisman altijd. Als bedrijf moet je dus weten wat aanslaat. Tijdens kerst draait het om saamhorigheid en vooral om het elkaar omarmen. Daar speel je dus slim op in met je reclameboodschap. 

De kerstreclameboodschap van POSTNL is daar een goed voorbeeld van. In het filmpje dat ze maakten voor de kerstpostzegels, laten ze een meisje per post een kerstkaart sturen naar ‘de man met de gitaar’ op het plein. Een eenvoudige muzikant die tijdens de kerst in de kou staat te spelen. Samenhorigheid en er voor elkaar zijn. Dat werkt altijd goed rond de kerstdagen en met dat soort reclame boek je succes.

Tenslotte

Reclame maken is toegestaan, zolang je je aan de hierboven beschreven regels houdt. Houd je je niet aan deze regels, dan is de reclame voor je aanbod of product niet legitiem en kun je daarvoor beboet worden. En dat wil je niet, zo vlak voor de kerst.