Zo tuig jij de mooiste kerstboom op dit jaar!

26 augustus 2019

kerstboom 2019

De kerstboom optuigen; het begin van de kerstperiode. Wanneer de boom eenmaal staat, weet je dat de kerst heel dichtbij is. Je kunt kiezen voor een kunstboom, een grote, een kleine, de keuze is reuze. Welke boom past bij jou en wat hang je er nu eigenlijk in? Wij helpen je een handje met deze, mogelijk ingewikkelde, keuze. 

Oh dennenboom, oh dennenboom…

Wanneer het zover is begin je natuurlijk met het kiezen van de juiste boom. Ga je voor een kunstboom, boom op kluit of toch liever op stam? Elk heeft zijn voordelen en nadelen, we zetten ze even voor je op een rijtje.

Kunstboom

De kunstboom is de meest houdbare versie van de te verkrijgen kerstbomen. Dit is dan meteen ook het grootste voordeel van de kunstboom. De naalden vallen niet uit, je kunt hem na de kerstperiode weer inpakken en hoeft dus niet jaarlijks een nieuwe boom te kopen. 

Het nadeel van de kunstboom is dat het dat het voor sommige mensen de ‘kerstsfeer’ mist. De geur van de dennennaalden is onmiskenbaar verbonden met het kerstgevoel. Daarnaast zie je duidelijk dat de boom nep is en dit kan een dealbreaker zijn. 

Boom op kluit

De boom op kluit, een groot favoriet bij veel mensen. Deze kerstboom zit nog vast aan zijn wortels. Dit betekend dat je hem in een pot in huis kunt zetten. Het voordeel van een boom met wortels is dat de naalden minder snel uitvallen. Je hoeft je dus minder zorgen te maken over naalden in de huiskamer. Daarnaast kun je de boom eventueel in de tuin planten. Vervolgens kun je hem het jaar daarop uit de tuin halen en terug in de woonkamer zetten. Recyclen als het ware, helemaal van deze tijd!

Boom op stam

De laatste optie is de kerstboom op stam. Dit is een echte boom, maar afgezaagd, er zitten dus geen wortels meer aan. Dit betekent dat je de boom in een standaard zal moeten plaatsen. Het voordeel van deze boom is dat je alle voordelen van een echte boom hebt, voor een iets lagere prijs. Een boom op kluit is namelijk wat duurder.

Nadeel van de boom op stam is dat de naalden vaak sneller uitvallen dan bij een boom op kluit. Je zult dus meer naalden op de vloer tegenkomen en deze ‘moeten’ opruimen. Daarnaast kun je, in tegenstelling tot de boom op kluit, deze boom niet in de tuin planten en volgend jaar opnieuw in huis halen.

Ballen, slingers en zuurstokkenkerstboom huisdier

Je hebt vast al een redelijke voorraad in huis; kerstversiering. De dozen komen van zolder en mogelijk voeg je er jaarlijks nog wat leuke versiering aan toe. Mocht je nog niets in huis hebben, dan hebben we wat tips voor je.

Allereerst is het belangrijk om jouw eigen stijl te vinden. Mogelijk vind je dit wat overdreven klinken, maar elk persoon heeft zijn/haar eigen manier van versieren. Wanneer jij net begint met het aanleggen van jouw collectie kerstversiering, dan heb je die stijl nog niet. 

Hoe los je dit probleem nu op? Simpel; je moet de zoektocht naar versiering starten. Bezoek alle winkels waar kerstdecoratie verkocht wordt, tuincentra, kerstshows en kerstmarkten. Bekijk wat er beschikbaar is en stel jouw collectie samen. 

Cluster, snoer of kaars?

In een kerstboom hoort natuurlijk verlichting thuis. Er zijn verschillende soorten lichtsnoeren en uiteindelijk komt het allemaal neer op jouw persoonlijke smaak. Het is niet zo dat een bepaald soort lichtsnoer beter is dan alle anderen, al zul je begrijpen dat je niet ontkomt aan led verlichting. 

Er zijn drie typen verlichting voor in jouw kerstboom. We zetten ze, zoals je gewend bent, voor je op een rijtje. 

Snoerverlichting

Met dit type verlichting ben je vast bekend. Het is de meest simpele variant van de drie. Een lang snoer met om de zoveel centimeter een lampje. Je hangt hem rond de boom en klaar is kees. Niet meer, niet minder.

Clusterverlichtingclusterverlichting

Het broertje van de snoerverlichting is de clusterverlichting. Clusterverlichting is een lang snoer waaraan kleine snoertjes vast zitten. Aan de kleine snoertjes zitten lampjes verbonden. Hierbij heb je dus een continue stroom van licht.

Kaarsverlichting

Last but not least is er nog de kaarsverlichting. Ook bij deze variant geeft de naam een hoop weg. De lampjes zijn namelijk gevormd als kaars. Vroeger deed men echter kaarsjes in de boom, tegenwoordig doen we dit niet meer i.v.m. brandgevaar. Om die sfeer toch te creëren, kun je dus kiezen voor de elektrische variant.