Zo maak en verstuur je de beste kerstkaarten

11 oktober 2018

Een van de populairste kersttradities is het maken en versturen van kerstkaarten. Met een kerstkaart doe je je vrienden, familie, kennissen en collega’s een warme kerstgroet. Je wilt er uiteraard voor zorgen dat je kerstkaart mooi en persoonlijk is. Gelukkig bieden de digitale middelen tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om mooie kerstkaarten te maken en te versturen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Greetz.be terecht (onze Nederlandse bezoekers bij Greetz.nl) om een kerstkaart te maken met eigen fotomateriaal.

Een warme kerstwens met een fotokaart

Een persoonlijke kerstkaart maak je met een leuke foto. Vooral gezinsfoto’s zijn erg leuk om te gebruiken op een kerstkaart. Bij het uitkiezen van de geschikte foto wil je er in ieder geval zorgen dat het kerstgevoel tot uiting komt. Kies hiervoor een (gezin)foto met een kerstachtige achtergrond, bijvoorbeeld de kramen van een kerstmarkt, sneeuw, een sneeuwpop of een rijkelijk versierde kerstboom. Geen nood als je geen foto’s met een kerstachtergrond hebt! Er bestaan gelukkig websites waarmee je digitaal zelf een fotokaart in elkaar kan knutselen. Hier kun je dan ook een kerstkaart van maken en een kerstachtergrond gebruiken.

Hoe maak je een mooie foto?

Goed gereedschap is het halve werk. Voor het maken van een goede foto kun je tegenwoordig gelukkig goed uit de voeten met een moderne smartphone, maar met een goede digitale camera of spiegelreflexcamera krijg je over het algemeen de beste resultaten. Hoe scherper de foto, hoe beter die overkomt op een fotokaart.
Verder is licht erg belangrijk. Voor de beste resultaten gebruik je best natuurlijk licht. Dit geeft over het algemeen een beter en mooier resultaat dan kunstmatig licht.

Geef je foto een kerstlook met filters

Met (online) software kun je zogenoemde ‘filters’ over je foto’s plaatsen. Hiermee kun je de foto in verschillende tinten en sferen zetten, waardoor je foto een echt kerstkarakter krijgt. Vooral het sepia-effect (met bruine tinten) wordt vaak gebruikt omdat het een foto warmte en rust kan geven, zonder dynamiek te verliezen. Dit effect geeft dus echt een kerstgevoel. Ook zwart-wit filter worden vaak gebruikt om een foto in een kerstjasje te hijsen. Dit filter geeft een wat modernere kerststijl. Je hoeft overigens niet veel computerkennis te hebben om dergelijke filters over je foto’s te zetten. Er bestaan ook sites waar je kerst fotokaart op een eenvoudige en snelle manier kunt bewerken met filters.

Versturen

Nadat je een mooie kerstkaart hebt gemaakt met een of meerdere leuke foto’s, hoeft je de kaart alleen nog te verzenden. Het is altijd leuk om een gekleurde enveloppe te gebruiken in plaats van een simpele witte enveloppe. Kies vooral voor een typische kerstkleur, zoals rood, groen of goud. Handig dat je deze enveloppen ook kunt vinden in de workshop.