Welke kerstboom blijft het langst mooi?

05 september 2019

Kerstmis

Kerstbomen

Wie houdt er nou niet van de frisse geur van dennennaalden? Over een paar maandjes is het weer zover en komen de kerstdagen weer dichtbij. En daar hoort uiteraard ook weer een kerstboom bij!

Kerstbomen zijn eigenlijk naaldbomen. En in de Westerse wereld is het al jaar en dag traditie om met kerstmis te versieren de boom aan te kleden met kaarsjes, ballen, slingers en een piek.

Elk jaar worden er zo’n 2,5 miljoen kerstbomen verkocht in Nederland. De kerstbomen worden gekweekt bij diverse kerstbomenkwekers in binnen- en buitenland. Ongeveer 50% daarvan komt uit Nederland, de andere helft komt voornamelijk uit Duitsland en Denemarken.

De Nederlander geeft daarbij gemiddeld zo’n € 30 tot € 40 uit aan de koop van een kerstboom. De gehele markt behaalt jaarlijks ongeveer een omzet tussen de 75-100 miljoen euro.

Wat veel mensen niet weten is dat er wel tientallen verschillende soorten bomen zijn waar je uit kunt kiezen. We hebben de vier belangrijkste en meest populairste voor je op een rijtje gezet.

1) De Servische spar (Picea Omorika)

Staat bekend om zijn blauw-groene naalden en zijn fijne geur. De naalden kunnen nogal prikken, maar de naalden vallen er daarentegen niet zo snel uit. Deze boom kan uiteindelijk een hoogte bereiken van wel 10 meter.

2) Nordmann (Abies Nordmanniana)

De Nordmann heeft een groot voordeel: hij geurt namelijk niet. Enkel bij aanraking kan er nog wel eens een geur vrijkomen. Daarnaast vallen de naalden niet uit en prikken ze ook niet. De boom is daarmee zeer geliefd en wordt veel verkocht binnen Nederland. De Nordmann is wel een stuk breder dan gemiddeld en kan tevens 20 meter hoog worden. Het wordt ook wel de Rolls-Royce onder de kerstbomen genoemd.

3) Blauwe spar (Picea Abies)

De Blauwe spar kenmerkt zich door zijn zilvergrijs-blauwe naalden. Daarbij geurt hij alleen bij aanraking en kunnen de naalden prikken. De boom valt daarentegen niet tot nauwelijks uit, waardoor de prijs ook wat hoger ligt dan gemiddeld. De mooie vorm is voor veel Nederlanders een reden om voor deze spar te kiezen. Daarnaast is deze naaldboom eenvoudig te versieren en dus ideaal voor kinderen.

4) Fijnspar (Picea Abies)

Deze traditionele spar is nog steeds zeer populair. Het is ook een relatief goedkope boom ten opzichte van de andere opties. Het nadeel daarbij is dat de boom relatief snel uitvalt en dat de naalden prikken. In Europa is de fijnspar nog steeds de meest gekozen kerstboom. In Nederland is duidelijk te merken dat men tegenwoordig eerder gaat voor hogere kwaliteit, en daar best wat meer voor wil betalen. Dit is ook de voornaamste reden dat de fijnspar iets in zijn populairiteit is afgenomen de laatste jaren.

Kerstdorp in miniatuur

Kerstsfeer dorpMaak je kerstboom dit jaar helemaal af en bouw je eigen miniatuurdorp in kerstsfeer. Volledig naar eigen stijl en voorkeuren. Zo creëer je je eigen kerst fantasiewereld met behulp van kersthuisjes, kerstboompjes, figuren en dieren. Maar je kunt je eigen dorp ook aankleden met kerken, treinen en winkeltjes. Met behulp van miniatuur ondergronden en verlichting maak je het helemaal af en zorg je voor de ultieme kerstsfeer bij jou in huis!