Waarom katten en honden als kerstcadeautje geen goed idee zijn

04 december 2019

Een huisdier is een vriendje voor het leven en niet voor even. Hoewel heel veel mensen dromen van een trouwe viervoeter als kerstcadeau, wordt het houden van een kat of hond heel vaak onderschat. Kinderen durven soms wel eens ‘een schattige kitten’ op hun verlanglijstje zetten en hoewel het heel lief en schattig is om een lieve pluizenbol met een strik onder de kerstboom te leggen is het niet altijd een goed idee.

kerst kat en hond

Het kan een onverwachte verrassing zijn

Je oma haar ouwe rakker is vorig jaar overleden, het huis van oma staat nog vol foto’s van Blacky en elk familiefeest haalt ze de leukste herinneringen boven over hoe Blacky haar schoenen kapot beet of in de tuin van de buren zijn behoeften had gedaan. Duidelijk! Oma mist een hond in haar leven. Ben je zeker? Misschien is oma wel blij dat ze nu van haar oude dag kan genieten zonder de hond iedere 3 uur buiten te laten of rondjes te moeten lopen rond de keukentafel om haar sokken terug te pakken te krijgen.
Oke nu heb je haar toch een nieuwe hond gekocht? Oma is hier helemaal niet op voorbereid, ze heeft geen dieren spulletjes meer in huis en gaat vanaf volgende week een maand naar Zuid Frankrijk. Ook zijn er nog geen regels opgemaakt voor met de kleinkinderen wat wel en niet kan met een nieuwe hond. Duidelijk een onverwachte en ongemakkelijke verrassing dus.

Verantwoordelijkheid

Het krijgen van een huisdier neemt verantwoordelijkheid met zich mee. Iemand moet de kattenbakken schoonmaken en de hond mee naar buiten nemen om te wandelen. Want als jij een dier cadeau geeft, ga jij er niet meer voor zorgen. Dit is aan de gelukkige die dit lieve diertje als kerstcadeau kreeg. Ongeacht wat voor weer het is, hoe ziek of moe je bent, als een hond zijn behoefte moet doen moet je ermee naar buiten. Is de nieuwe eigenaar hier klaar voor? Dat weten we niet want je hebt het hem of haar niet gevraagd omdat het anders geen verrassing meer was. En geef nu eerlijk toe, onverwachte verantwoordelijkheid staat vermoedelijk op niemand zijn kerst verlanglijst.


Je geeft een schuld cadeau

De kinderen van je zus kunnen niet stoppen met praten over hoe leuk ze een lieve poes zouden vinden waar ze een hele dag mee kunnen knuffelen. Je vond het dus een top idee om een leuke kartonnen doos met dekentje en lief fluffy katje erin onder de kerstboom te zetten. Vol enthousiasme openen de kinderen de doos en barsten in tranen van geluk uit. Maar ook je zus barst in tranen uit en deze tranen zijn niet van geluk. Zus is namelijk net haar baan verloren en ze hebben moeite met het betalen van de huur en rekeningen. Dit katje komt helemaal niet als geroepen, want ze hebben geen geld voor kattenzand, voeding, dierenarts bezoekjes en dergelijke. De kosten lopen vermoedelijk ook nog 15 jaar door en uitgaven zijn nooit een leuke verrassing om te krijgen.

Je kiest het huisdier beter zelf

Je tante heeft al meermaals verteld dat ze heel graag een hond zou willen adopteren. Dus op 25 december opent tante haar pakje en daar komt een schattige chihuahua uitgekropen. Tante rolt haar ogen, want ze had als kind een chihuahua waar ze hele slechte herinneringen heeft aan over gehouden. Tegelijkertijd is ze ook blij met haar 5 jarige nieuwe companion. Ze haalt dit schattige wezen genoemd Lola uit de doos en Lola bijt in het hand van tante. Deze schattige haarbal wordt niet graag opgepakt en is zo klein dat tante er vermoedelijk op zal stappen in haar grote woning. Tante had nochtans gehoopt op een middelgrote mix die graag op schoot komt liggen en waarmee ze samen de zetel kan delen. Dit kon voorkomen worden door tante zelf de keuze te laten maken welke hond ze wou, iedereen heeft het recht om zelf zijn eigen harige vriend te kiezen die het beste bij hen past. Zowel grote, ras, karakter als leeftijd zijn belangrijk.

Ben je er zeker van dat je familielid klaar is voor een nieuw familielid met vier poten? Zou je familielid een goede honden of katten ouder zijn? Koop je naaste dan een cadeaubon van een asiel met toebehorende speeltjes en bijvoorbeeld een drinkbakje. Zo kan men zelf het diertje kiezen en kunnen er voorbereidingen worden getroffen. Zo vermijd je te allen tijd een ongewenst kerstcadeau dat uiteindelijk in een asiel terecht komt.