Waarom jij met kerst een stedentrip naar Wenen zou moeten maken

23 december 2019

Kerst en Wenen, wat heeft dat met elkaar te maken? Meer dan je denkt! Wenen is een super romantische stad, zeker rond de feestdagen. Wil jij de liefde van je leven ontmoeten, of wil je juist samen met je vriendin of vrouw naar een romantische bestemming? Dan ga jij met de kerst op stedentrip naar Wenen!

Kerstmarkt Wenen

De beroemde kerstmarkten van Wenen

De kerstmarkten van Wenen zijn de oudste van Europa. Al meer dan 700 jaar wordt er jaarlijks een kerstmarkt georganiseerd bij Wiener Rathaus. Deze ‘ChristKindelmarkt’ is een van de bekendste van Europa en is super gezellig en sfeervol. Wil je naar een wat kleinere kerstmarkt, dan is de traditionele markt van Schloss Schönbrunn ook een geschikte locatie. Verder is er nog een aantal andere kerstmarkten in Wenen.

Klassiek Wenen

Wenen is de stad van de kunst, de stad van de muziek en de stad van de koningen en keizers. Deze combinatie maakt Wenen een van de mooiste hoofdsteden van Europa. De klassieke stad is prachtig om te zien. Het enorme paleis, de prachtige opera en de andere klassieke gebouwen zijn adembenemend om te zien, zeker in de winter wanneer ze verlicht zijn. Maar natuurlijk ga je niet alleen naar Wenen voor de architectuur: de Wenen stedentrip wordt pas echt mooi afgesloten als je naar een kerstconcert gaat. Er zijn veel concerten rond de feestdagen, onder andere van het wereldberoemde Philharmonisch Orkest.

wenen sneeuw

Modern Wenen

Vind jij klassieke kunst en muziek wel mooi, maar ga je toch liever voor een wat swingender feestje? Dan is er binnen Wenen ook genoeg voor je te doen. Naast en tussen de klassieke gebouwen is namelijk ook Wenen moderner geworden. Zo zitten er tientallen hippe bars, leuke kroegen en super moderne winkels in de binnenstad. Ook is er het moderne Museumsquartier, waar je je kunt vergapen aan de modernste kunstvormen. Kortom: ook als je minder dol bent op klassiek is Wenen een prachtige bestemming.

Heerlijk eten met de feestdagen

wenen feestdagen eten

Met de kerst naar Wenen klinkt heel aantrekkelijk. Maar hoe zit het eigenlijk met het eten in de Oostenrijkse hoofdstad? Want hoewel Nederlanders altijd dol zijn op eten, is dat met de kerstdagen natuurlijk nog extra te voelen. Je wilt wel een lekker kerstdiner, al dan niet met kaarslicht. Gelukkig: Wenen is niet alleen hoofdstad van de klassieke muziek, maar ook van lekker eten! Eten en drinken in Wenen kan bij heel veel gelegenheden. Die zijn bovendien ook open met de feestdagen. Je kunt wel het beste van tevoren reserveren, want anders zitten (net als in Nederland) de restaurants helemaal vol met de feestdagen. Wees gerust, de Weense keuken doet absoluut niet onder voor de Hollandse keuken. En zeker niet met kerst!

Met kerst is een stedentrip extra leuk. De winter geeft meer sfeer en warmte, zeker rondom de kerstmarkten van Wenen. Bovendien hebben de meeste mensen rond de kerstdagen wel wat vrije dagen, waardoor je ook de tijd hebt om op pad te gaan. Nog een pluspunt: in Wenen is de kans behoorlijk groot dat je kunt genieten van een echte witte kerst. En dat terwijl het KNMI de kans dat er in Nederland dit jaar een witte kerst komt, inschat op minder dan 5%. Dus wat houdt je tegen? Ga ervoor: een heerlijke stedentrip naar Wenen met de kerstdagen!