Waar Komen Kerstbomen Vandaan: Een Reis Door de Tijd

16 november 2023

Stelt u zich eens voor: een prachtige, geurige kerstboom, rechtstreeks vanuit het woud, bezorgd aan uw voordeur. Met de moderne gemakken van vandaag is het niet bijzonder om uw kerstboom thuis te laten bezorgen, maar heeft u zich ooit afgevraagd hoe deze traditie van het hebben van een kerstboom eigenlijk begon?

Mensen Lopen op een Kerstmarkt en Kijken naar de Kerstboom

Deze reis door de tijd verkent de fascinerende oorsprong van de kerstboom, van oude rituelen tot de feestelijke middelpunten die ze nu zijn in onze huizen. Ga met ons mee op een historische tocht die net zo betoverend is als de bomen zelf. 

De Oorsprong: Een Paganistisch Begin

De traditie van het versieren van bomen in de winter gaat terug tot voor het christendom. De oude Egyptenaren, Romeinen en zelfs de Vikingen versierden hun huizen met groenblijvende takken tijdens de wintermaanden als een symbool van eeuwig leven en de belofte van de terugkeer van de zon. Het idee was dat het groenblijvende loof de geesten van de natuur zou aanmoedigen om de winter te overleven.

De Eerste Echte ‘Kerstbomen’

De eerste gedocumenteerde gebruik van wat we zouden herkennen als een kerstboom komt uit de late middeleeuwen in Duitsland. In die tijd zetten mensen in de Elzas, nu deel van Frankrijk, versierde bomen in hun huizen tijdens de winter. Deze bomen waren meestal sparren en werden versierd met appels, noten en papieren bloemen.

De Boom Verspreidt Zich Door Europa

In de 16e eeuw werd de kerstboom een centraal onderdeel van de kerstvieringen in Duitsland. Het was Martin Luther, de 16e-eeuwse protestantse hervormer, die naar verluidt de eerste persoon was die een kerstboom verlichtte met kaarsen. Hij deed dit om de schoonheid van de sterrenhemel na te bootsen die hij tijdens een wandeling door het bos had gezien.

De Kerstboom in Engeland

De kerstboom werd in Engeland geïntroduceerd door koningin Charlotte, de Duitse echtgenote van George III, in de vroege 19e eeuw. Maar het was koningin Victoria en prins Albert, ook van Duitse afkomst, die de populariteit van de kerstboom echt deden exploderen. Een illustratie van het gezin van Victoria en Albert rond een kerstboom in Windsor Castle in 1848 werd gepubliceerd en werd enorm populair in Engeland en later in Amerika.

De Kerstboom in Amerika

In Amerika was de kerstboom in eerste instantie minder populair, deels vanwege de Puriteinse invloeden. Echter, door de invloed van Europese immigranten en de Victoriaanse tradities, werd de kerstboom ook in Amerika een centraal symbool van Kerstmis in de late 19e eeuw.

Moderne Tijden: Van Kaarsen naar Elektrische Verlichting

Met de uitvinding van elektriciteit veranderde de kerstboom opnieuw. Elektrische kerstverlichting maakte de boom niet alleen veiliger, maar ook toegankelijker. De traditie van het optuigen van een kerstboom werd steeds populairder en begon zich wereldwijd te verspreiden.

Conclusie: Een Tijdloos Symbool

Vandaag de dag is de kerstboom niet meer weg te denken uit de kersttraditie. Elk jaar brengen miljoenen mensen over de hele wereld een boom in huis en versieren deze met lichtjes, ornamenten en slingers. Deze oude traditie, die begon met eenvoudige groenblijvende takken, is uitgegroeid tot een symbool van hoop, vreugde en samenzijn.

De kerstboom, van zijn bescheiden paganistische wortels tot het wereldwijde fenomeen dat het nu is, blijft een van de meest geliefde tradities van de kerstperiode. Het brengt mensen samen en vult huizen over de hele wereld met licht en warmte tijdens de donkerste dagen van het jaar.