Ugly Christmas Sweaters: dé trend van 2019!

06 december 2019

Vrijdag 13 december is het weer foute kersttruiendag! Heb jij ook al zo’n superfoute wollen kersttrui in de kast hangen? Zo’n foeilelijk ding, zoals oma die vroeger voor je had kunnen breien… Ja, dat is nu toch echt helemaal de trend van 2019.

Hierbij geldt over het algemeen hoe lelijker hoe beter. Maar ook de zoektocht naar een unieke en grappige trui kan natuurlijk al heel erg leuk op zich zijn. Waarbij het de bedoeling is om een zo origineel mogelijk ontwerp te vinden die niemand anders heeft.

Vanaf 2014 werd de foute kersttrui eigenlijk pas geïntroduceerd in Nederland en België. Sinds 2015 is het fenomeen echter echt geëxplodeerd, waarbij er sinds die periode een groei van maar liefst 443% is behaald.

Ontstaan van de kersttrui

kersttruiHet exacte ontstaan van de kersttrui is echter nog steeds onduidelijk. Wat we wel weten is dat in Amerika het al jaar en dag traditie is om een speciale trui aan te trekken tijdens de kerstdagen. Deze traditie lijkt dus sinds enkele jaren terug te zijn overgewaaid vanuit de andere kant van de Atlantische oceaan. In de Verenigde Staten worden er zelfs feesten georganiseerd, waarbij de mensen elkaars goofy kersttrui kunnen showen. Zo ver lijken we echter nog niet te gaan in Nederland, maar wie weet wat de toekomst ons nog kan brengen! Het lijkt er dus op dat de trend definitief is doorgegroeid naar een nieuwe Nederlandse traditie.

De kersttrui lijkt daarmee ook geschikt voor iedereen, jong en oud, man of vrouw en dik of dun. De maten variëren van extra small tot aan 4x extra large, dus voor iedereen is de juiste maat te vinden. Daarnaast staat de trui je bijna altijd! Of ja, als we eerlijk zijn; staat het eigenlijk niemand… Maar dat mag de pret niet drukken natuurlijk. Soms zien we zelfs truien met lichtjes en geluidjes. Echt, zo gek als je maar kunt bedenken!

Eigen kersttrui ontwerpen

kersttruiDe traditionele kleuren die we associëren met de kerst zijn natuurlijk rood en groen. Dit zijn dan ook direct de meest populaire kleuren die worden verkocht. Grote retailers zoals Action, Primark en ook de grootste webshop van Nederland; Bol.com, bieden tegenwoordig kersttruien aan en haken dus in op de laatste trend. Deze truien worden echter wel voornamelijk in grote aantallen gemaakt in fabrieken in Azië, waardoor deze truien niet bepaald erg origineel te noemen zijn. Ben je wel op zoek naar een origineel ontwerp? Kies dan voor een eigen ontwerp, waarbij je met een online ontwerptool je eigen kleuren, tekst, afbeelding en logo kunt uitkiezen. Zo is je design altijd 100% origineel. Natuurlijk leuk voor jezelf, maar ook ideaal als leuk en uniek kerstcadeau voor een ander!

De kersttrui wassen

De kwaliteit van de trui is natuurlijk wel belangrijk, anders kun je ‘m na één kerst alweer de prullenbak ingooien… Zo is het belangrijk dat je de trui goed wast zodat die er niet na één wasbeurt er drie maten kleiner uitkomt.

Kies altijd voor een wasprogramma voor wol op de wasmachine. En kies daarbij dus zeker niet voor de handwas. Het koude leidingwater zal de vezels doen laten schrikken, wat er voor zorgt dat je wollen trui gaat krimpen. In de wasmachine -op de juiste stand- zal de wol in alle zachtheid worden gewassen. Heb je deze modus niet op wasmachine? Kies dan ieder geval voor maximaal 1200 toeren, zo zorg je er voor dat de trui niet krimpt. Voor angora, lamswol en kasjmier kies je voor een temperatuur van 30 graden en voor alle overige wolsoorten kun je voor 40 graden gaan. Uiteraard dien je de trui niet in de wasmachine te doen als er ingebouwde lichtjes en geluid in de trui is verwerkt. Je dient de vlekken dan plaatselijk te behandelen.

kersttruiTIP! Stem de was altijd af op de zwakste vezel van het kledingstuk. Bestaat het kledingstuk bijvoorbeeld voor 80% uit katoen en 20% wol? Houd dan rekening met het wol en pas je wasprogramma daar op af.

Wasmiddel

Het wasmiddel dat je gebruikt bij het wassen is ook cruciaal. Zo dient er bij wol altijd aangepast wasmiddel gebruikt te worden. Dit wasmiddel is voor wol, zijde en fijne was geschikt. De kleine pluisjes die na het wassen zichtbaar zijn kun je vervolgens met een klein wolkammetje verwijderen. Zo ziet de trui er weer als nieuw uit en kun je ‘m bij alle kerstmarkten die je deze winter gaat bezoeken weer zonder schaamte showen!