Traditionele vleesgerechten tijdens de kerstdagen

25 november 2021

Kalkoen kerstdinner

Kerstmis staat alweer bijna voor de deur en dus is het weer tijd voor een groot deel van Nederland om na te gaan denken wat er tijdens de gezelligste dagen van het jaar geserveerd zal worden. Jaar in, jaar uit kiezen de meesten voor traditionele gerechten als gourmet en gevulde kalkoen. Een trend die naar verwachting ook in de toekomst weinig zal veranderen. Kerstmis wordt door velen namelijk geassocieerd met traditionele gerechten. Die roepen de gezelligheid en de mooie herinneringen van vroeger op. Kies je voor een kerstdiner met vlees, dan kan er weinig misgaan. 

Met vlees een culinair meesterwerk op tafel toveren

Ben jij dit jaar verantwoordelijk voor het kerstdiner? Voor een hoop mensen komt daar behoorlijk wat stress bij kijken; je wilt je tafelgasten natuurlijk niet teleurstellen. Daarom ga je op zoek naar een zo compleet en indrukwekkend mogelijk kerstdiner. Kies je tijdens Kerstmis voor een vleesgerecht, dan zul je altijd wel iets vinden wat bij ieders smaak past. Met behulp van vlees van hoge kwaliteit hoef je zelf nog maar weinig te doen om een culinair meesterwerk op tafel te zetten. Kies bijvoorbeeld voor een gezellige gourmet, een beenham of de klassieke kalkoen. 

De geur van gevulde kalkoen maakt Kerstmis compleet

De lampjes van de kerstboom branden, de cadeautjes onder de boom wachten geduldig tot ze uitgepakt worden en de kerstliedjes vormen een warm achtergrondgeluid. Maar wanneer de geur van gevulde kalkoen de neuzen van je gasten bereikt, is het kerstgevoel pas echt compleet. Alhoewel kalkoen met kerst van oorsprong geen Nederlandse traditie is, wordt het in toenemende mate gegeten tijdens de kerstdagen. De traditie is uit Amerika overgewaaid, waar het symbool staat voor vrijheid en feestelijkheid. Een fijne bijkomstigheid: met slechts één kalkoen trakteer je een groot gezelschap op een heerlijke maaltijd. 

Franse kalkoen: trakteer je gasten op een uniek stuk gevogelte

Met kalkoen zet je een rustiek vleesgerecht op tafel. Al jaren is het gevogelte de populairste en een van de meest betaalbare keuzes. Nóg wat bijzonderder maak je jouw kerstdiner door Franse kalkoen te serveren. Serveer je deze kalkoen met kerst, dan trakteer je iedereen op een van de meest exclusieve gevogeltesoorten. Ze worden op een plantaardig dieet gekweekt om een superieure smaak en sensationele textuur te bewerkstelligen. De kalkoenen, die tussen de 3,5 en 4,0 kilo wegen, zullen ervoor zorgen dat iedereen nog lang napraat over jouw kerstdiner.  

Kerst vlees waaraan niets kan tippen

Kerst vlees

Wil je eens wat anders dan kalkoen? Dan zijn er nog veel meer mogelijkheden op het gebied van kerst vlees waarmee je ook dit jaar hoge ogen zult gooien. Bovendien kost het bereiden van een stuk vlees relatief gezien maar weinig moeite, waardoor je genoeg tijd over zult hebben om met je gasten te genieten van een wijntje alvorens er wordt aangeschoven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een rollade, Beef Wellington, hertenrugfilet, lamsrack, ossenhaas, gevulde kwartel of een hertenbiefstuk? Stuk voor stuk vleessoorten die je de rest van het jaar niet zomaar meer serveert. 

Met weinig inspanning hoge ogen gooien

Alhoewel steeds meer Nederlanders vegetariër of flexitariër worden, slaat men een stukje vlees tijdens de kerstdagen meestal toch niet af. Het gemak van de bereiding, maar ook de gezellige traditie die hiermee verbonden is, zullen hier allebei een rol in spelen. Tijdens de gezelligste, maar ook drukste periode van het jaar heb je namelijk al genoeg om je druk over te maken. Wil je het jezelf makkelijker maken, maar tegelijkertijd ook de show stelen? Dan weet je wat je ook dit jaar te doen staat. Vrolijk kerstfeest!