Traditionele Kerstdiners over de hele wereld

06 december 2022

Het wordt weer kouder buiten en dat betekent dat het bijna tijd is voor kerst. Nog even en we zitten met de hele familie lekker aan het Kerstdiner. Kerst is een festiviteit die over vrijwel heel de wereld gevierd wordt. Toch zijn de tradities in verschillende landen erg verschillend van elkaar. In dit artikel zullen een aantal lekkere traditionele kerstmaaltijden van over de hele wereld worden toegelicht.

Gefrituurde Kip voor Kerstdiner in Japan

Verenigde Staten

Als kerst ergens populair is, dan is het wel in de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten bestaat het Kerstdiner vaak uit kalkoen, eend, fazant of gans. Dit kan gegeten worden in combinatie met bijgerechten zoals geroosterde groente en aardappelpuree. Vooral de kalkoen is erg traditioneel. In het zuiden worden er ook veel Britse, Italiaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten gegeten. 

Japan

Japan houdt er een vrij bijzondere kerst traditie op na. Waar andere landen met het kerstdiner graag uitpakken en iets bijzonders op tafel zetten, pakken de Japanners het anders aan. Zij gaan op 25 december namelijk massaal naar de Kentucky Fried Chicken voor wat gefrituurde kip. Het is zelfs zo populair, dat het vaak al dagen van te voren besteld wordt. 

Italië

Ook in Italië wordt kerst gevierd. Hier verschilt het echter heel erg per gebied wat traditioneel gegeten wordt met kerst. Ze houden wel allemaal van zoetigheid. In het zuiden wordt met kerst vaak noga en marsepein gegeten. In het Noorden houden ze meer van brood met rozijnen, noten en fruit, ook wel ‘panettone’ genoemd. Dit gerecht wordt ook steeds populairder in het zuiden. 

Verenigd Koninkrijk

Qua kerstdiner lijkt het Verenigd Koninkrijk vrij veel op de Verenigde Staten. Ook hier wordt namelijk voornamelijk gevogelte gegeten en zijn ze gek op aardappelen en groente. Toch heeft het Verenigd Koninkrijk ook wat eigen traditionele gerechten. Kerst is hier namelijk niet compleet zonder saucijsjes in bladerdeeg, de zogeheten ‘pigs in a blanket’.

Centraal-Europa

In het voornamelijk Katholieke Centraal-Europa is het kerstdiner de belangrijkste maaltijd van het jaar. Vooral in Polen hechten ze hier veel waarde aan. Hier luidt het Kerstdiner namelijk het einde van vier maanden vasten in. Ze eten dan vooral veel vis. Het echte traditionele kerst gerecht in Centraal-Europa is bij uitstek de karper.