Sport en kerst: het feestseizoen vieren met sporttradities

30 juni 2023

Kerstmis is een speciale tijd waarin we veel leuke dingen willen doen met het gezin of heel de familie. Sporttradities zijn ook een groot onderdeel van de kerstdagen, zeker wanneer je buiten Nederland en België kijkt. De buitenlandse tradities zijn inmiddels echter ook bij ons terug te vinden en worden door verschillende kanalen uitgezonden, zodat je tijdens én na de kerst een perfecte reden hebt om op de bank te zitten met je vrienden of heel het gezin met wat lekkers te eten en te drinken. 

Kerst Sporttradities

Niet echt Nederlands, maar bijzonder groot in Engeland

In Nederland en België zijn er geen grote sporttradities tijdens de feestdagen. Sterker nog, eigenlijk lijkt alles even pauze te hebben in deze periode, omdat overal Kerstmis gevierd wordt op dat moment. De grote sporttradities die op dit moment binnen beginnen te druppelen, mede dankzij alle mensen die online wedden op deze wedstrijden, komen uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Dit zijn overigens écht grote tradities, waarbij mensen uit heel het land naar het stadion komen om hun favoriete team toe te juichen. 

Boxing Day: een hoogtepunt voor voetballiefhebbers

Kerstmarkten in Groot-Brittannië zijn zonder enige twijfel de moeite waard, maar blijf indien mogelijk iets langer hangen om ook Boxing Day mee te maken. De kerstmarkten zijn in verschillende plaatsen te vinden, zoals Newcastle en Londen, en ook Boxing Day wordt een aantal dagen later door heel het land gevierd in de stadia van de grotere clubs. 

Boxing Day is op tweede kerstdag (26 december) en bestaat uit 10 voetbalwedstrijden die allemaal op dezelfde dag gespeeld worden door de topteams uit de Premier League. Deze traditie spreidt zich langzaam over heel Europa, omdat nagenoeg alle andere nationale competities compleet stilliggen tijdens de feestdagen. Vandaar dat er in Nederland, België en andere Europese landen op tweede kerstdag massaal gekeken wordt naar Liverpool, beide Manchesters, Arsenal, Chelsea en de overige teams die het veld betreden.

Houd tijdens het kijken van de wedstrijden ook vooral de tribune in de gaten. Vaak komen de voetbalfans compleet verkleed naar de wedstrijden op Boxing Day, wat ervoor zorgt dat de feeststemming er ook thuis op de bank goed in blijft zitten. Ben je overigens van plan om zelf een paar euro in te zetten op de wedstrijden die gespeeld worden? Doe dit dan op tijd, want met 10 wedstrijden op een dag is er veel te veel om naar te kijken bij het plaatsen van de inzet. Uiteraard zorg je er ook voor dat je genoeg hapjes en drankjes hebt om heel de dag door te komen. De wedstrijden starten vroeg en tot later op de avond is er constant voetbal om van te genieten. 

Wist je trouwens dat vóór Boxing Day de wedstrijden gespeeld werden op de eerste kerstdag, omdat iedereen dan vrij was en de mogelijkheid had om te spelen of te kijken? Pas in 1957 veranderde dit en werden de wedstrijden verplaatst naar Boxing Day, oftewel tweede kerstdag (in Nederland). Vanaf dit moment is deze dag een van de grootste sportevenementen in Groot-Brittannië, waar menig voetballiefhebber al vanaf begin december naar aftelt en voorbereidingen treft. 

Een uitstapje naar de States: NHL Winter Classic

Ben je eenmaal bijgekomen van al het voetbal, dan kun je je klaarmaken voor de NHL Winter Classic. Deze wordt gespeeld op nieuwjaarsdag (vaak in bizarre weersomstandigheden) en wordt gehouden sinds 2008. Tijdens de NHL Winter Classic komen de beste teams en beste spelers naar de stadia en deze Winter Classic games zijn een hoogtepunt voor de liefhebbers van ijshockey.

Ook hier geldt dat deze wedstrijden steeds vaker in andere landen uitgezonden en bekeken worden, mede omdat er vrij weinig (of geen) andere wedstrijden gespeeld worden op dat moment.  

NBA en NFL wedstrijden

Veel minder groot dan de vorige twee maar toch tegelijkertijd een evenement dat in opkomst is, zijn de wedstrijden in de NBA en NFL die gespeeld worden tijdens de kerstdagen. Opvallend is dat deze juist gespeeld worden op eerste kerstdagen, waardoor zij niet in botsing komen met Boxing Day. Dat betekent dat je als sportliefhebber genoeg te doen hebt tijdens de feestdagen met drie verschillende sporten waarbij alleen de sfeer in het stadion jouw feeststemming tot ongekende hoogtepunten kan brengen.