Regel een kerstcadeau voor jouw collega’s

20 oktober 2023

Jouw collega’s werken heel het jaar hard om jouw bedrijf draaiende te houden. Een mooi kerstcadeau geven op het einde van het jaar is wel een mooi gebaar om ze extra te bedanken voor al hun werk. Twijfel je over het cadeau dat je ze moet geven? Haal wat inspiratie uit het lijstje hieronder.

Luxe Kerstpakketen

Een veelzijdige cadeaubon

Als je jouw collega’s wil bedanken voor al het harde werk, dan denk je al snel aan het geven van een tastbaar cadeau. Toch kan dat lastig zijn. Voornamelijk als je met verschillende culturen te maken hebt. Vind maar eens een cadeau waar je iedereen blij mee kunt maken. Dat is best lastig. 

De oplossing is om een cadeaubon te geven, die bij veel winkels te besteden is. Denk bijvoorbeeld aan een fashioncheque of een keuze cadeaukaart. Jouw collega’s kunnen dan zelf een mooi kerstcadeau kopen. De meeste mensen zijn veel blijer met zo’n cadeaubon, omdat ze iets kunnen kopen wat zij echt mooi vinden. 

Een luxe kerstpakket

Sommige werkgevers vinden een cadeaubon niet het juiste geschenk. Zo’n bon belandt bij de meeste collega’s in hun la en komt pas eruit als de bon verlopen is. Dat is zonde. 

Bovendien willen sommige mensen gewoon een tastbaar cadeau geven. Dat geeft hun nou eenmaal een beter gevoel. In dat geval zijn luxe kerstpakketten een mooi alternatief. Door de luxe van het pakket laat je als werkgever zien dat je jouw collega’s waardeert. Jouw werknemers zien zelf ook dat het producten van waarde zijn en dat geeft hen ook een goed gevoel. 

Je kunt zo’n kerstpakket zelf samenstellen of er een kiezen uit het standaard assortiment. Het voordeel is dat er zoveel pakketten zijn, dat er voor iedereen wel wat wils tussen zit. Natuurlijk is niet een en hetzelfde pakket voor iedereen geschikt. 

Als werkgever zou je er dan ook voor kunnen kiezen om een keuze te maken uit bijvoorbeeld 2 tot 3 luxe kerstpakketten. Laat je collega’s zelf kiezen welke zij willen om niemand teleur te stellen. 

Wil je het verrassingseffect behouden? Dan zet je gewoon de kerstpakketten random neer op hun bureaus. Zijn ze niet tevreden over het pakket? Dan hebben ze de mogelijkheid om deze alsnog te komen ruilen. Zo kun je hopelijk al jouw collega’s het geschikte geschenk geven en ze fijne feestdagen wensen. 

Een keuze optie

Iets wat je steeds vaker ziet is dat werkgevers ervoor kiezen om de keuze bij de medewerker zelf te laten. Vroeger kreeg iedereen een en hetzelfde kerstpakket. Vanzelfsprekend waren er altijd collega’s die niet blij waren met die flessen wijn. 

Daarom bieden bedrijven steeds meer een keuze aan. Laat ze kiezen tussen een luxe kerstpakket of een cadeaubon. Beide moeten wel van dezelfde waarde zijn natuurlijk. Het geeft jouw collega’s de kans om het cadeau te kiezen waar ze het meest blij mee zijn. Voor sommige collega’s is dat een verrassingspakket, terwijl anderen liever een eigen geschenk kopen. 

Merk je toch dat de cadeaus niet zo goed vallen? Dan kun je er volgend jaar alsnog een andere optie aan toevoegen. Veel bedrijven bieden bijvoorbeeld als 3e optie een donatie naar keuze aan. Dan kunnen collega’s hun cadeau schenken aan een goed doel. Dat is een keuze die collega’s wellicht kunnen missen in het huidige aanbod.

Anders kun je ze nog altijd mee laten beslissen met het aanbod van volgend jaar. Uiteindelijk wil je jouw personeel wel echt belonen met een cadeau dat ze verdienen, maar ook leuk vinden. Je hoeft niets te beloven, zodat het wel min of meer een verrassing kan blijven. 

Welke keuzes bieden jullie als bedrijf?