Pas op voor valse kortingsbonnen tijdens het online shoppen voor kerstcadeaus
Kerst komt steeds dichterbij. Het wordt eerder donker, het wordt kouder en op steeds meer plekken zie je kerstlichtjes verschijnen. Tijd om langzaam maar zeker wat kerstcadeaus in te gaan kopen! Als je online shopt, dan is het tegenwoordig best uitkijken om niet het slachtoffer te worden van oplichters. Een nieuwe, sluwe manier van oplichting is door middel van kortingsbonnen en kortingsacties. In dit artikel leggen we je uit hoe je het herkent en hoe je voorkomt dat je ervoor valt.
Wat is kortingsbonnenfraude tijdens de feestdagen?
Kortingsbonnenfraude is een slimme truc van cybercriminelen om je persoonlijke gegevens te stelen, terwijl jij denkt een mooie deal te scoren. Stel je voor dat je een e-mail ontvangt of ziet een advertentie op social media met een geweldige aanbieding, zoals 70% korting bij een bekende speelgoedwinkel. Je klikt op de link, vult je gegevens in en vervolgens gebeurt er niets. De kortingsbon blijkt nep te zijn en oplichters hebben je gegevens in handen.
Volgens ExpressVPN worden dit soort nepkortingen vaak verspreid via phishingwebsites die sterk lijken op die van bekende online winkels. Vanwege de haast van de kerstperiode vallen in de laatste maanden van het jaar extra veel mensen voor deze sluwe manier van oplichting. De de drukte van de kerstperiode om kan veel mensen verleiden tot snelle beslissingen, omdat je haast hebt om je cadeaus op tijd in huis te hebben.
Waarom zijn fraudeurs actief rond kerst?
Cybercriminelen weten dat veel mensen tijdens de feestdagen druk zijn en op zoek zijn naar goede deals voor kerstcadeaus. Fraudeurs spelen hier slim op in door aantrekkelijke nepacties te maken. Een valse kortingsbon voor 50% korting op een spelcomputer kan je zomaar overhalen om snel je gegevens in te vullen zonder eerst goed te checken of de actie wel echt is.
Hoe herken je valse aanbiedingen tijdens het kerstshoppen?
Er zijn een aantal dingen waaraan je neppe kortingsacties en -bonnen kunt herkennen:
- Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook het geval. Denk aan extreem hoge kortingen, zoals 80% op een bekende smartphone of designer producten. Zulke aanbiedingen komen eigenlijk nooit voor. Als ze wel voorkomen, dan worden bijna nooit via e-mails of socialmedia-advertenties gepromoot.
- Vaak gebruiken oplichters een URL die sterk lijkt op die van een bekende winkel, maar met een kleine afwijking, zoals “holiday-deals-shop.com” in plaats van het officiële domein. Vertrouw je het niet helemaal? Bezoek dan direct de website van de winkel via een zoekmachine of typ het adres zelf in. Zo voorkom je dat je op een nepwebsite terechtkomt.
- Check het e-mailadres van de afzender. Is het een raar adres, of zitten er spelfouten in? Dan kun je er vaak vanuit gaan dat je de e-mail van een oplichter hebt ontvangen.
Blijf alert tijdens de feestdagen
Naast deze tips is het belangrijk om tijdens de feestdagen extra alert te zijn. Controleer altijd reviews van een onbekende webshop voordat je een aankoop doet, en betaal bij voorkeur via veilige methoden zoals een creditcard of PayPal. Door deze voorzorgsmaatregelen kun je met een gerust hart genieten van het kerstshoppen zonder slachtoffer te worden van fraudeurs.