Nederlanders loyaal aan kerstboom, maar niet aan stijl

15 december 2016

Nederlanders blijven jaarlijks trouw de kerstboom in de kamer zetten, maar ieder jaar verandert de stijl van de boom wel. De tijden van glamoureuze bomen is voorbij.

kerstboom

Al sinds de late Middeleeuwen worden bomen uit het woud gehaald en thuis opgetuigd. In die tijd werden bomen vooral gezien als een symbool voor de vruchtbaarheid. In die tijd werden kerstbomen ook versierd met papieren slingers, appels en allerlei figuurtjes. Anno 2016 gebeurt dat amper nog. En ook ‘echte’ kaarsjes zie je gelukkig niet meer terug in de bomen. Tradities worden aangepast. Maar het idee van de boom blijft.

“Kerst blijft een traditioneel feest, en de kerstboom is een traditie die er altijd zal zijn. Nederlanders houden graag aan zulke dingen vast”, vertelt groenstylist Romeo Sommers tegen NU.nl. “Je ziet wel dat tradities in een modern jasje worden gestoken. Zo is de kleur ‘kerstrood’ populair: dat doet ons denken aan vroeger en in een veranderende wereld is dat fijn. Maar het wordt wel vertaald naar iets eigentijds; rood wordt bijvoorbeeld gecombineerd met moderne kleuren als grijs en blauw.”

En wat voor boom moet er dan komen? Een echte of een kunstboom? Vanwege de opbouw kun je kunstkerstbomen makkelijk versieren”, zegt Sommers. Maar: “We zijn bewuster bezig met ons eten, en daardoor denken we ook bewuster na over wat voor kerstboom we willen. Dan voelt een echte boom toch beter dan een kunstboom.”