Wat te doen in Maastricht: top 5 bezienswaardigheden

Maastricht is één van de meest onderschatte steden van Nederland. Iedere levensgenieter moet de stad simpelweg eens bezoeken. Je zult merken dat je er dan vanzelf terugkomt. De historische straatjes, de typisch zuidelijke gastvrijheid en de heerlijke lokale specialiteiten; Maastricht heeft het allemaal. Welke activiteiten mag je zeker niet overslaan? Je ontdekt het hier.


Tips om te doen in Maastricht


Maastricht Underground

Maastricht UndergroundZo mooi als Maastricht is boven de grond, zo sprookjesachtig is het onder de grond. In Maastricht Underground leer je de stad van een hele andere kant kennen. Neem een kijkje bij Fort Sinter Pieter, de Grotten Noord, Grotten Zonneberg of de Kazematten en duik jaren terug in de tijd. Ontdek onder meer hoe de Maastrichtenaren in de Tweede Wereldoorlog hun toevlucht zochten in de grotten. Geniet van de oude verhalen en kom alles te weten over de ingewikkelde gangenstelsels. Een gids vertelt je in geuren en kleuren over alles wat zich in de grotten heeft afgespeeld. Zeker de moeite waard om een bezoek te brengen!

Sint Janskerk

Sint Jans kerkEén van de mooiste gebouwen van Limburg – en misschien wel van Nederland – staat in Maastricht. De prachtige Sint Janskerk ligt in het hartje van de stad en staat symbool voor de schoonheid van Maastricht. De rood geverfde toren is van ver weg te zien en dan hebben we het nog maar over de buitenkant. Een rondleiding door het imposante gebouw is zeker de moeite waard. De kerk kent een rijke geschiedenis en jij kunt er alles over te weten komen. Van de verovering van Maastricht tot de Romeinse inspiratie in de bouw.

Het Stadspark

Stadspark MaastrichtHet Stadspark in Maastricht behoort tot de oudste parken in Nederland. Voor dit initiatief gaan we terug tot 1653(!) Het park bestaat uit meerdere delen en ieder deel heeft zo zijn charmes. Vooral de grote ligweide en natuurlijk het hertenkamp zijn zeer populair bij (jonge) bezoekers. Maar ook de vestingswerken, de verschillende kunstwerken en beelden in het park zijn prachtig. Vergeet daarbij niet dat er een aantal bijzondere bomen te vinden zijn, interessant voor de liefhebbers van natuur. Het park is zowel in de zomer als in de winter prachtig en eigenlijk moet je in beide jaargetijden even gaan kijken!

Het Vrijthof

Het VrijthofWist jij dat het Vrijthof ooit diende als begraafplaats? Dat zou je inmiddels niet meer zeggen; het Vrijthof staat juist bekend om de levendige sfeer! Het Vrijthof is bijvoorbeeld wereldberoemd om de concerten die André Rieu er geeft. Ook rondom de kerstperiode is het Vrijthof vol met bijzondere activiteiten. De rest van het jaar is het een plek om heerlijk tot rust te komen en je te verwonderen aan de prachtige gebouwen rondom het plein. Vergaap je bijvoorbeeld aan de Sint Janskerk, Spaanse Gouvernement, de Hoofdwacht of het Generaalshuis. Ga ook zeker even een kop koffie drinken op één van de vele terrassen.

Boekhandel Dominicanen

Boekhandel DominicanenIedereen die ook maar een klein beetje van boeken en lezen houdt (en wie niet?) moet een bezoek brengen aan boekhandel Dominicanen. Eigenlijk doet het woord boekhandel iets anders vermoeden dan wat je zult tegenkomen: een soort boekenhemel in een 700 jaar oude kerk. Door The Guardian uitgeroepen tot Fairest Bookshop in the world. In het mooie Maastricht vind je geen andere boekwinkel met zo’n gevarieerd aanbod aan boeken. Bovendien is er een cafeetje waar je rustig een kop koffie kunt drinken. Een ware lezersdroom!