Wat te doen in Eindhoven: top 5 bezienswaardigheden

Ga jij een weekendje naar Eindhoven? Bekijk dan eerst ons lijstje met top 5 bezienswaardigheden. Deze plekjes kun je niet missen als je hier een weekendje bent.

1. Strijp S

In het voormalige Philips terrein ligt het meeste creatieve en hippe gedeelte van Eindhoven. Dit ligt iets buiten het centrum, maar zeker een bezoekje waard. Vroeger kwam je hier alleen binnen onder toestemming, maar tegenwoordig is de ‘verboden stad’ een toeristische attractie. Iedereen mag naar binnen. De oude fabrieken en kantoren worden nu gebruikt voor allerlei verschillende doeleinden, zoals: restaurants, winkels, hotels, lofts of sportpark. De pleinen en straten worden gebruikt voor andere festiviteiten. 

2. Philips Museum

In Eindhoven zit de eerste gloeilampenfabriek van Philips gevestigd. In deze fabriek zit nu het Philips Museum. Zoals de meeste van ons weten, is Philips bekend door zijn gloeilampen. Zij hebben zich met de tijd mee natuurlijk verder ontwikkeld en uitgebreid, waardoor zij nu op technologisch gebied een grote speler zijn. Tijdens je bezoek aan dit museum wordt er duidelijk uitgelegd hoe de geschiedenis van Philips eruit ziet. Het productieproces van de lampen wordt uitgebreid uitgelegd en ook kun je alle lampen van hen bezichtigen in de fabrieksruimtes. Het is een bijzonder museum en wij raden je dus aan zeker langs te gaan als je in Eindhoven bent!

3. Sint Catharinakerk

In de binnenstad van Eindhoven staat de Rooms-Katholieke Catharinakerk. De kerk is gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië. Het is dus niet gek dat de kerk op het Catharinaplein is gevestigd. De kerk is gebouwd in 1861 en daarom wel het mooiste rijksmonument van de stad. De zeer hoge torens die de kerk heeft zijn wel 73 meter hoog. Ondanks dat het een prachtig werk is, heeft de kerk al heel wat moeten doorstaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de kerk heel wat klappen moeten vangen en daardoor zijn er al meerdere restauraties nodig geweest.

4. De markt

De markt is een groot plein midden in het centrum van Eindhoven. Het is sinds de nederzetting al een deel van de stad. In 1232 verwierf Eindhoven stads- en marktrechten waardoor het plein een belangrijke rol kreeg op het gebied van handel. Hier vonden dan ook regelmatig grote markten plaats. Nu wordt het plein gebruikt voor recreatie. Er zitten veel restaurants en winkels waar je terecht kan om lekker te lunchen, te dineren of te winkelen. Aan de markt ligt het winkelcentrum ‘de Heuvel Galerie’. Dit is een overdekt winkelcentrum. 

5. Ton Smits Huis

De Genneper Parken hebben meerdere onderdelen, waarvan het Ton Smit Park er één is. Ton Smit was de eerste cartoonist van Nederland. Naast dit had hij ook nog eens internationale bekendheid. Hij gebruikte zijn creativiteit voor het maken van schilderijen. Na zijn overlijden zijn een deel van zijn schilderijen tentoongesteld in een museum. Zijn atelierwoning wordt hiervoor gebruikt. Het museum wordt netjes onderhouden door de Ton Smits Stichting.