Wat te doen in Den Haag: top 5 bezienswaardigheden

In het mooie centrum van de stad Den Haag is het altijd een gezellige bedoeling. Zeker tijdens kerst, dan is de stad prachtig versierd met allemaal lampjes en andere versiering. Den Haag heeft veel mooie bezienswaardigheden, dit is onze top 5!

1. BinnenhofBinnenhof

Dit is het bekendste gebouw van Den Haag. Hier worden al eeuwenlang belangrijke politieke beslissingen gemaakt. Op het Binnenhof zit de Tweede Kamer en de Eerste kamer. Ook werkt de minister-president hier en vergaderen de ministers er. Via de beroemde toegangspoort stap je midden in het hart van de Nederlandse democratie. Als je in Den Haag bent mag een bezoekje aan het Binnenhof dus zeker niet ontbreken.

2. Paleis Noordeinde

Dit paleis werd gebouwd in 1533. Paleis Noordeinde is het middelpunt geweest van grote gebeurtenissen van de koninklijke familie. Er waren hier bruiloften van onder andere prinses Juliana en prins Constantijn. Ook hebben hier verschillende koninginnen gewoond. Tegenwoordig is het de werkplaats van Willem-Alexander. Het paleis ligt centraal in Den Haag, het is dus makkelijk lopend te bereiken van de winkelstraten.

3. Het Maurtishuis

mauritshuis

Het Mauritshuis werd gebouwd in 1633, maar was pas 11 jaar later helemaal af. Het huis dat sinds het jaar 1822 als museum wordt gebruikt is al een bezienswaardigheid op zich zelf. Het gebouw is ontworpen door architect Pieter Post en heeft een typische Hollands classicistische stijl. Het Mauritshuis heeft heel wat pareltjes hangen van de grote schilders uit de Gouden Eeuw.

4. Haagse Harry 

Een iconisch figuur uit Den Haag is Haagse Harry. In 1991 werd Haagse Harry bedacht door Marnix Rueb. Dit stripfiguur moet een grappig stereotype uit Den Haag voorstellen. Haagse Harry spreekt met een plat Haags dialect en is een trouwe supporter van ADO Den Haag. In Den Haag staat een groot standbeeld van Haagse Harry die je kunt bezichtigen. Zeker leuk om een keer langs te gaan als je in Den Haag bent. 

5. Haagse Markt markt

Deze markt weerspiegelt de multiculturele bevolking van de stad. Je vindt hier echt van alles. Ze verkopen er eten, bloemen, kleding, schoenen en ga zo maar door. De markt is open op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Deze markt is de grootste overdekte warenmarkt van Nederland en één van de grootste in Europa. 

Tip: boek een rondleiding over de markt en kom alles te weten over deze grootste multiculturele markt van Nederland. Je zult stoppen bij verschillende kraampjes waar je van alles kan proeven.