Wat te doen in Delft: top 5 bezienswaardigheden in Delft

Ben jij rond kerst in Delft en vraag jij je af wat je hier nog meer kan doen naast de kerstmarkt bezoeken? Lees dan vooral even verder. Ontdek hier de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Delft.

1. Nieuwe Kerk

Deze kerk staat in het midden van het centrum van Delft.  Het bouwen van de 108 meter hoge kerktoren heeft lang geduurd. Dat kun je zien aan de verschillende soorten stenen die door de jaren heen zijn gebruikt om deze kerk te maken. De belangrijkste bezienswaardigheid in de kerk is het grafmonument van Willem van Oranje. De kerk is zeker een bezoekje waard als je in Delft bent! 

2. Delfts Blauw

Het Delfts blauwe porselein is wereldberoemd. Het is ontstaan in de 16e eeuw en werd al snel een populair item. Door de toenemende populariteit schoten de aardewerkfabrieken als paddestoelen uit de grond. In de 18e eeuw ging het echter mis, want de markt voor Delfts blauw porselein zakte volledig in elkaar. Bijna alle fabrieken sloten hun deuren, behalve bakkerij De Porceleyne Fles, deze aardewerkfabriek bleef stug door produceren. Tegenwoordig kun je in deze fabriek ook een museum bezoeken waar je allerlei mooie dingen kunt bewonderen. 

3. Vermeer Centrum Delft

Je hebt vast weleens van de beroemde Johannes Vermeer gehoord, maar wist jij dat deze schilder was geboren in Delft? Hij was een schilder die veel zachte kleuren gebruikte. Het beroemdste werk van Vermeer is het “Meisje met de parel”.  In Delft staat het Vermeer Centrum Delft. Hier hebben ze alle werken van Vermeer tentoongesteld. Het zijn helaas wel allemaal replica’s aangezien alle originele werken uit de Gouden Eeuw in grote museums liggen. 

4. Stadhuis

Het stadhuis is één van de mooiste gebouwen in Delft. Het gebouw is in de oud Hollandse Renaissancestijl gebouwd en is een waar architectonisch meesterwerk. Het symbool van Delft is een rode leeuw, deze is afgebeeld boven de hoofdingang van het gebouw. Het eerste stadhuis werd al in 1200 gebouwd. Helaas brandde Het Stadhuis in 1618 volledig af. In 1629 werd het herbouwd tot hoe het er vandaag de dag uitziet. Zeker leuk om even langs te lopen als je in Delft bent. 

5. Delftse grachten

In een ver verleden werden deze grachten gebruikt om Delft te beschermen voor gevaar van buitenaf. Tegenwoordig worden ze gebruikt voor recreatie en transport. Via de grachten kun je om de hele stad heen lopen, geniet onderweg van mooie bomen en typisch Nederlandse architectuur. Over de grachten zijn vele schilderachtige bruggetjes waarmee kan oversteken. Een echte aanrader is om naar de Voldersgracht te gaan. Het water staat hier zo hoog dat het tot aan de drempels van de huizen komt.