Naar de kerstmarkt als je aan het afvallen bent

18 september 2023

Een kerstmarkt kan een behoorlijke uitdaging zijn als je aan het afvallen bent. Je komt al snel in de verleiding om zoete traktaties en ander calorierijk lekkers te kopen. Toch kun je op een kerstmarkt ook genieten van gezonde lekkernijen, zonder dat je afslankproces in gevaar komt.

Afvallen tijdens Kerst

Kies voor een lekkere snack als amandelen

Op vrijwel iedere markt zijn ze wel te vinden: geroosterde amandelen. Deze lekkernij ruikt niet alleen verrukkelijk. Het knapperige karakter en de heerlijke smaak maken geoosterde amandelen tot een geliefde snack op een winterse markt.

Amandelen bevatten gezonde vezels, vetten en eiwitten die verzadigend werken. Ook vind je in deze noten diverse vitamines en mineralen. Ze zijn dus heel gezond en je kunt ze prima eten als je aan het afvallen bent.

Door hun verzadigende karakter geven amandelen je lange tijd een vol gevoel, waardoor je vette en zoete snacks beter kunt weerstaan. Bovendien houden vetten, vezels en eiwitten je bloedsuikerspiegel in balans. Dit helpt om eetbuien en vetopslag te voorkomen. Dat is precies wat je wilt als je aan het afvallen bent.

De eiwitten in amandelen herbergen nog een ander voordeel voor iedereen die gewicht wil verliezen. Ze zorgen namelijk voor een hogere calorieverbranding. Dat komt doordat je lichaam relatief veel energie verbruikt bij het verteren van deze voedingsstoffen.

Amandelen zijn net als andere noten behoorlijk calorierijk. Het beste houd je het daarom bij een handje per dag. Dat is zo’n 25 gram. Koop eventueel een kleine hoeveelheid of verdeel de amandelen over kleine zakjes als je anders door blijft eten.

Doe je tegoed aan gebakken champignons

Een bakje gebakken champignons is nog zo’n lekkernij die je kunt vinden op een kerstmarkt. Je komt deze vooral tegen op kerstmarkten in Duitsland. Het voordeel van champignons is dat ze koolhydraat- en caloriearm zijn.

Hun caloriearme karakter maakt champignons tot de perfecte snack als je aan het afvallen bent. Om gewicht te verliezen is het namelijk van belang om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt.

Om gezond af te vallen, is het niet alleen belangrijk om op je calorie-inname te letten. Juist ook de hoeveelheid koolhydraten moet naar beneden. Deze gedragen zich in je lichaam namelijk als suiker. 

Je lijf neemt suikers uit voeding snel op, waardoor je lichaam te maken krijgt met een grote hoeveelheid brandstof. Verbruik je die brandstof niet direct, dan slaat je lichaam deze op als vet. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Met champignons hebt je dit probleem niet.

Verwen jezelf met stecklerfisch

Wil je jezelf verwennen op een Duitse kerstmarkt? Ga dan vooral op de geur van gegrilde vis af. Stecklerfisch zijn kleine visjes op een stokje die boven een open houtvuur worden gegrild. 

Voor het maken van stecklerfisch wordt tegenwoordig vaak makreel gebruikt. Dit is een hele gezonde vis omdat deze behoorlijk wat omega 3-vetzuren bevat. Deze vetzuren blijken ook nog eens heel gezond te zijn voor je gewicht.

Omega 3-vetzuren zijn niet alleen gunstig voor je brein, hart en ogen. Ook overtollig buikvet kun je ermee aanpakken. De vetten hebben namelijk een stimulerend effect op de vetverbranding, vooral die in je buikgebied. Doe je op een kerstmarkt dus vooral tegoed aan stecklerfisch als je van vis houdt.

Zuurkool

Voor een lekkernij als zuurkool moet je vooral op een Duitse kerstmarkt zijn. Vers gemaakte zuurkool bevat gezonde probiotica in goede hoeveelheden, die je ook kunt vinden in de beste supplementen met deze gunstige darmbacteriën. 

Probiotica dragen bij aan gezonde darmen en daarmee aan een gezonde stofwisseling. Aangezien je stofwisseling je energiebalans regelt en deze op zijn beurt je gewicht bepaalt, is het belangrijk om te werken aan een darmflora met voldoende gunstige darmbacteriën.

Hoewel zuurkool zelf een goede leverancier is van gunstige darmbacteriën, wordt dit gerecht op een kerstmarkt vaak vergezeld van minder gezonde etenswaren. Denk aan witte wijn, aardappels, brood en spätzle. Deze producten bevatten veel koolhydraten, die je juist moet zien de vermijden als je aan het afvallen bent.

Het beste maak je dus zelf van zuurkool een gezonde schotel. Bijvoorbeeld met geitenkaas, gehakt en zoete aardappels. Dan krijg je minder koolhydraten en juist meer voedingsstoffen binnen. Dat is perfect voor het bereiken van je streefgewicht.