Met deze 5 tips heb jij deze kerst nog je eigen kerstmarktkraam

04 augustus 2021
Kerstmarkt kraam

Kerstmarkt kraam

Kerst is een van de meest magische tijden van het jaar. Overal hangt een gezellige sfeer, er vinden leuke feestelijkheden plaats en het is natuurlijk de tijd van de kerstmarkten. Je weet wel, die gezellige marktpleinen vol met de leukste kraampjes met heerlijke snacks, leuke hebbedingetjes en de mooiste kerstdecoratie en verlichting. Is het altijd al je droom geweest om zelf op een kerstmarkt te staan? Dan is dit je kans! Met deze 5 tips heb je zo je eigen kerstkraam op de kerstmarkt geregeld en ben jij de leukste kraam die er is!

Tip 1: plan de campagne

Begin bij het begin en denk waar jij een kraam in wilt beginnen. Ben je een ware keukenprins of -prinses? Verkoop dan je zelfgemaakte baksels. Ben je creatief? Denk er dan over om je kunstwerken of andere knutselwerken aan te bieden bij je kraam. Ook voor handige handelaren en doorverkopers is er ruimte op de markt. Uiteraard allemaal wel in kerstthema! 

Tip 2: looks are everything!

Als je bedacht hebt welke waar je wilt aanbieden, dan is het tijd om over je kraam na te gaan denken. Hoe komen je spullen het beste tot hun recht? Kies je voor een klassieke houten kraam of ga je voor een heel huisje? Daarnaast moet je denken aan toffe decoratie om je marktkraam aan te kunnen kleden en natuurlijk opvallende reclame borden zodat niemand straks om jouw spulletjes heen kan! Dus ga aan de slag met grote platen waarop je de naam van je kraam of je producten op schrijft en versier dit met verf en mooie tekeningen. Zorg ook dat je opvalt met verlichting en een echte kersttrui

Tip 3: maximale voorraad is maximale omzet

Kerst is een van de belangrijkste periodes voor lokale ondernemers omdat je de grootste omzet van het jaar kunt halen. Iedereen doet graag groots inkopen rond kerst en de economie wordt flink gestimuleerd. Daar kan jij natuurlijk je voordeel mee doen. Dus ter voorbereiding van de kerstmarkt moet je zorgen dat je flink wat voorraad maakt of inkoopt. Ben je van plan om zelfgemaakte zeep te verkopen? Dan zul je aan de slag moeten en flink wat zeepjes moeten produceren. Je wilt natuurlijk niet binnen een uur uitverkocht zijn. Haal het maximale uit je investering om op de kerstmarkt te gaan staan en zorg ervoor dat je voorraden goed zijn aangevuld. Het beste is om hier al een aantal maanden van te voren mee te beginnen. Zo hoeft je niet alles op het laatste moment nog in te kopen tegen vaak hogere prijzen rond de feestdagen.

Tip 4: regel hulp

Kerstmarkten zijn heel sfeervol, maar duren ook best lang en worden vaak druk bezocht. ’s Ochtends vroeg heb je de echte schatzoekers en later in de middag heb je de Bourgondiërs en andere levensgenieters die het wat rustiger aan doen. Om al deze klanten te kunnen bedienen, kun je best wat hulp gebruiken. Dus trommel je lief, je beste vriend of buurvrouw op. Het is nog gezellig ook!

Tip 5: verzeker je van een plekje op de markt!

De inschrijvingen van de grootste kerstmarkten zoals in Amsterdam, beginnen vaak al vroeg in het jaar. Dus heb jij grootste plannen? Wees er dan vroeg bij. De lokale, kleinere markten houden meestal plekjes vrij voor lokale ondernemers, dus daar heb je meer kans. Maar ook daar moet je snel handelen, want als de plaatsen op zijn, dan heb je pech! Zijn de inschrijvingen toch al vol? Niet getreurd, je kunt natuurlijk ook gewoon je eigen kerstmarkt thuis beginnen. In je voortuin of in huis. Nodig wat vrienden uit, versier de boel en maak een paar lekkere kersthapjes. De pret kan beginnen!