Kerstmarkt Kortrijk vanaf nu op Grote Markt

04 november 2014

Dit jaar kun je ook in Kortrijk een volwaardige kerstmarkt bezoeken. Deze kerstmarkt zal maximaal 42 chalets bevatten. Kelly Detaverniet (N-VA) en Arne Vandendriessche (Open Vld) gaven aan dat deze kerstmarkt die op de Grote Markt wordt georganiseerd de grootste kerstmarkt in decennia wordt.

Kerstmarkt Kortrijk vanaf nu op Grote MarktToen CD&V het voor het zeggen had in het stadsbestuur, dreigde kerst te falen. Het dieptepunt was toen er twee jaar geleden een uitgespuwde wensentoren was op de Grote Markt waar het binnen regende en de prijs voor een glas champagne zeven euro bedroeg. Er kwam het vorig jaar verandering in dit geheel toen er een sfeerbos op de Grote Markt kwam en het Vandaleplein werd omgetoverd in een kleine kerstmarkt met negentien kraampjes. Dit jaar wordt er alles aan gedaan om kerst in Kortrijk onvergetelijk te maken.

Verspreide kraampjes

Er is besloten om tussen zaterdag 6 december en zondag 4 januari een kerstmarkt te organiseren in Kortrijk. Deze kerstmarkt wordt door camerabewaking beveiligd en zal 36 tot 42 chalets bevatten op de Grote Markt. Bijna alle uniforme chalets zijn vervaardigd door fabrikant Woodland uit Marke. Hierdoor is er dit jaar ruimte voor meer chalets. Vandendriessche en Detavernier: “Er is in de laatste 20 jaar nog nooit zo’n grote kerstmarkt geweest in Kortrijk. De kerstmarktopstelling is veelbelovend. Er komen kraampjes op het parkeervrije deel van de Grote Markt en andere chalets aan het Belfort. De chalets worden zodanig opgesteld dat geen enkel kraampje met de rug naar een horeca- of handelszaak staat en er is een goede spreiding tussen voedings- en niet-voedingskraampjes. Om het gebeuren eerlijk te houden, zijn de plaatsen van de uitbaters via loten bepaald. Vijftien dagen lang zal de kerstmarkt verplicht open zijn van 16:00 tot 21:30 uur en verkopers die dat willen, mogen tot 23:00 uur open blijven. De overige dagen zijn de kraampjes vrijblijvend open.” De horeca op de Grote Markt doet zelf ook mee dankzij restaurant Beau-M en Bar des Amis.

Interactieve ijsblok

Om de kerstmarkt nog leuker te maken, komt er ook animatie bij met als blikvanger aan koffiehuis Viva Sara Kaffée een metershoge interactieve ijsblok. Als je voor het ijsblok beweegt, zie je kerstmannen dezelfde bewegingen maken. De reuzegrote cadeaus van 2013 zullen ook aanwezig zijn en er komen kerstbomen met kunstmatige sneeuw en kerstverlichting. Er komt op het Schouwburgplein weer een winterfoor met twaalf attracties en op zondag 28 december komt er een kerstparade. Andere eindejaarsactiviteiten worden nog bekend gemaakt.