Kerstdiner? Zo kies je de wijn

01 december 2017

Veel mensen maken van kerst een tijd waarin ze veelvuldig in de keuken staan. Het lijkt erop dat Kerstmis de keukenprins of de keukenprinses in ons naar boven haalt. Maar wanneer jij een goed kerstdiner voor een groot aantal personen moet voorbereiden, kost dat ook de nodige zweetdruppels… Hoe zat het bijvoorbeeld ook alweer met de wijn? We frissen eventjes je geheugen op.

Om het eenvoudig te houden, zullen we de wijnen indelen in drie verschillende categorieën: rode wijn, witte wijn en rosé wijn. Natuurlijk zijn er binnen die drie vele verschillende smaken, maar smaken verschillen en laten we het overzichtelijk houden! En nee, een goede wijn hoeft zeker niet duur te zijn. Iedereen kan dus een goede fles wijn op tafel zetten!

Rode wijn
De bekende rode wijn is misschien wel de meest gedronken wijn. We genieten graag van een rood wijntje bij het diner. De eenvoudige regel is: rode wijn past goed bij vlees. Eet jij kalkoen deze kerst? Probeer er dan eens een lekkere Beaujolais bij te schenken. Bij biefstuk kun je dan weer beter een fruitige Ripasso drinken.

Witte wijn
Eet jij tijdens de kerstdagen graag visgerechten? Dan weet je ongetwijfeld dat een goede witte wijn onmisbaar is. Simpel gezegd kun je je aan de regel houden: wanneer je een ‘chique vis’ eet, drink er dan een chique wijn bij. Een lekkere, maar eenvoudige vis als schol of kabeljauw gaat prima samen met een frisse Sauvignon Blanc. Maar ga je voor een chique kerstdiner en serveer je kreeft of bijvoorbeeld zalm? Serveer dan een iets luxer wijn zoals Chardonnay.

Rosé wijn
De rosé wijnen zijn heerlijk, maar eerlijk is eerlijk: wij vinden deze niet echt bij Kerstmis passen. De rosé wijnen zijn vooral zomerwijnen, terwijl wij in de kerstperiode nou niet bepaald graag buiten zitten met een wijntje. Toch is er een uitzondering. Wanneer jij van plan bent gekruid(er) te eten met kerst, zoals Indisch of Marokkaans, dan is een rosé wijntje best lekker. Ga dan zeker eens voor deze frisse, fruitige topper van Alsina & Sarda!

Allemaal in huis halen? Geniet nu van een unieke 6 halen, 3 betalen actie! Zo kom je de feestdagen wel door!

Santé!