Kerst in juli

24 juli 2020

Kerst fans opgelet! Als je maar niet genoeg van Kerstmis kunt krijgen, is er goed nieuws. Je kan namelijk in juli al kerst vieren. Kerst in de zomer vieren is perfect mogelijk zolang je maar creatief bent. En wist je trouwens dat dit idee in Australië helemaal niet zo gek is?

kerst in juli strand

Australië viert kerst twee keer

In Australië is het gebruikelijk om in juli een tweede kerstfeest te vieren. Dit heeft vooral te maken doordat de seizoenen aan de andere kant van de aardbol helemaal anders zijn. Tijdens de wintermaanden waarin Kerstmis valt is het in Australië eigenlijk zomer. Dit betekent dat ze kerst vieren wanneer het 40 ° C is. Er is dus helemaal geen sprake van een witte kerst, warme chocolademelk, mooie kerstverlichting in de avond of wollen kerst truien.

Om toch die traditionele kerstsfeer te ervaren, vieren Australiërs kerst een tweede keer in juli. Vele trekken dan naar de Blue Mountains, die op dat moment bedekt zijn met sneeuw. In dit Nationaal Park, een uur rijden van Sydney, wordt ieder jaar het Yulefest gehouden. Dit feest is ontstaan in 1980 wanneer een groep reizigers uit Ierland zag dat het begon te sneeuwen. Dit bracht hun in een nostalgische kerst bui en daarom organiseerden ze een kerstdiner. Hotels en restaurants in de omgeving hebben dit ideetje opgepikt en zo is de nieuwe wintertraditie in Australië ontstaan.

Kerst in juli wordt een trend

Natuurlijk blijft zo’n feestelijke gebeurtenis als deze niet onopgemerkt en spelen winkels, retailers, restaurants, bars … hierop in. Van kerstdecoratie tot kerstmenu’s, alles wat je tijdens de maanden november en december in het straatbeeld zou verwachten, zie je nu ook in juli.

Ook de VS heeft deze trend opgepikt en viert op 25 juli Kerstmis. Tijdens de hitte van de zomer komen families met rode tafelkleden en kerstballen naar buiten. Voor gezinnen die verspreid over de wereld leven is dit het ideale moment om nog eens samen feestelijk rond te tafel te zitten! Daarbovenop is dit ook een zegen voor de winkels die hun omzet op deze manier voor een tweede keer kunnen vergroten.

Kerstdecoratie in de zomer

Ben jij helemaal overtuigd geraakt om kerst in juli te vieren? Doe dit jaar dan zeker eens een keer mee. Je kan trouwens ook in de zomer heel creatief uit de hoek komen met kerstversiering. Wat dacht je bijvoorbeeld om tijdens een kerst BBQ de tafel te decoreren met ananas kerstboompjes? Je hebt enkel wat ananassen, kerstballetjes en slingers nodig. Versier de ananas zoals je een kerstboom zou versieren, zet ze op tafel en je kan ze na de BBQ gewoon opeten als dessert.

In plaats van kerstkoekjes te bakken, kan je watermeloen uitsnijden in leuke vormen zoals gingerbread poppen, sterren, kerstbomen… Verfrissend, gezond en de kids zullen er dol op zijn! Wil je graag sneeuwmannetjes serveren? Gebruik dan mozzarella bolletjes die je op een satéstok prikt. Het resultaat zal je verbazen!

Kerst in juli heeft vele voordelen. Zo hoef je geen schrik te hebben dat het verkeer volledig vast zal zitten doordat het wegdek heel glad is en je hoeft niet al te veel geld uit te geven aan een skireis. Ga bijvoorbeeld eens naar de kust en maak een sneeuwman van zand. Vieren we dit jaar allemaal kerst in juli?