Half-Christmas: wat is het precies en welk doel heeft het?

25 juni 2019

kerst in de zomer

Ja, het mag. Je mag op 25 juni, in de zomer dus, gewoon je kerstmuts op doen en de kerstboom neerzetten. Je mag cadeautjes geven en je maakt een kerstdiner en Mariah Carey mag gewoon haar liedje zingen. Op 25 juni is het namelijk Half Christmas.

Half Christmas: feestdag met een knipoog

Half-Christmas is ontstaan in Amerika. Een jaar lang wachten op kerst was hun veel te lang. Daarom werd Half Christmas in het leven geroepen. Het is namelijk op 25 juni nog precies een half jaar voor er weer kerst gevierd mag worden. Uiteraard is van een nationale feestdag geen sprake, meer moet Half Christmas met een vette knipoog gezien worden. Daarom ook worden in Amerika vooral grappige activiteiten die zijdelings met kerst te maken hebben georganiseerd. Je draagt dan bijvoorbeeld een dikke trui in hartje zomer of je gaat barbecueën in de tuin en kleedt de tuin in kerstsfeer aan.

Op zoek naar goedkopere energie

Half Christmas is meer nog dan voornoemde vooral een mooi ijkpunt in het jaar. De helft van het jaar is zo ongeveer achter de rug en dus kun je terugblikken en lopende zaken doornemen. Of je markeert het feit dat het jaar doormidden is met een feestje, al dan niet in kersttrui. Wat je zeker ook kunt doen is kijken op je wellicht ergens goedkope energie kunt afnemen nu halverwege het jaar blijkt dat je wat betreft verbruik wat aan de hoge kant zit.

Je hoeft alleen zelf even de meterstanden door te geven

En dus benut jij Half Christmas om de prijzen van de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Heel veel moeite hoef je daar niet voor te doen overigens, want dit doe je online via vergelijkingssites. Na het invullen van je persoonlijke gegevens, wordt voor je gezocht naar de goedkoopste energieleverancier en naar de beste als je de prijs en de kwaliteit als leidraad neemt. De voor jou beste leverancier staat bovenaan, kind kan de was doen. Sterker nog; als je gebruik wilt maken van de goedkoopste leverancier, dan kan dat allemaal voor je geregeld worden. Het enige dat je wellicht zelf nog moet doen is even de meterstanden doorgeven. En als je geluk hebt, krijg je vanwege de overstap extra kortingen of een cadeau. Overigens kun je om te besparen ook je huis gaan isoleren en andere energiebesparende maatregelen nemen natuurlijk.