Geen kerstmarkt dit jaar? Zo krijg je ook het kerstgevoel

14 oktober 2020

Kerst

Hoewel we er natuurlijk niet aan moeten denken, bestaat de kans dat we het deze december zonder kerstmarkten moeten stellen. Het is natuurlijk al moeilijk om zoiets te organiseren met in achtneming van alle geldende coronamaatregelen, maar het kan ook zomaar gebeuren dat aanvullende maatregelen ieder soort van evenement effectief de nek om gaan draaien. En dat is jammer, wat kerstmarkten helpen altijd erg goed om ons in de kerstsfeer te krijgen. Daarom geven we een aantal tips voor een alternatieve invulling van het kerstgevoel.

Bezoek een tuincentrum

In de categorie kerstsfeer die je niet zelf hoeft te creëren kwamen kerstmarkten natuurlijk altijd goed van pas. Maar als die niet door mogen gaan, zijn er natuurlijk altijd nog de tuincentra die vrij zijn in het inrichten van winkel en met kerst er een heel spektakel van maken. Natuurlijk moet je als bezoeker in deze tijden op je hoede zijn voor drukte, maar het is wel een aardig alternatief om toch nog even buitenshuis omringd te zijn door kerstsfeer.

Groots uitpakken met kerstlampjes

Ook met de kerstlampjes mag je dit jaar groots uitpakken. Waar sommigen zich traditioneel inhouden en het huis slechts bescheiden decoreren met kerstlichtjes, is het dit jaar helemaal gelegitimeerd om er ondanks de huidige omstandigheden het beste van te maken. Als wij niet de kerstmarkt kunnen, moeten we de sfeer daarvan immers maar zoveel mogelijk naar onszelf toe halen. Voor een duurzame kerst is natuurlijk led kerstverlichting de juiste keuze. Meer duurzame verlichting voor in huis tijdens de donkere dagen, zoals led plafonnières, is overigens hier te bestellen.

Glühwein

Zelf glühwein maken

Glühwein hoort erbij. Nu kun je natuurlijk gewoon een paar flessen van dat spul kopen in de supermarkt, maar het leukste is het als je met zo’n soeplepel uit een grote pan in de mok kunt scheppen die je een van de vorige jaren meegenomen hebt van een kerstmarkt. Je kunt er ook voor kiezen om zelf je glühwein te maken om extra in de kerstsfeer te komen. Daarvoor heb je sinaasappel nodig, citroen, steranijs, kruidnagel, kaneelstokjes en suiker. Wil je een traditionele variant met alcohol, dan maak je het met rode wijn. Maar je kunt ook een alcoholvrije variant maken met rode druivensap.

Haal het kerstdorp in huis

Vind je die kerstdorpjes met al die huisjes en die lichtjes wat al te uitbundig voor thuis, maar vind je ze wel altijd leuk om te zien op kerstmarkten en etalages? Een jaar geen kerstdorp gezien is een jaar niet geleefd. Daarom is dit het jaar om alsnog zo’n kerstdorpje in huis te halen. Dat mag natuurlijk een bescheiden en smaakvolle uitvoering zijn. Wedden dat je er enorm van kunt genieten als het eenmaal staat?

Daar hoeft het natuurlijk niet mee op te houden. Uiteraard hoort een volop gedecoreerde kerstboom en cadeautjes erbij en kun je je dit jaar weer eens wagen aan het maken van een kerststukje. Maar het allerbelangrijkste bij kerst is en blijft om het te delen met familie!

Kerstboom