Een winter wonderland op het Wenceslas plein

08 augustus 2019
kerst vieren in praag

Kerstverlichting in Praag

Is er iets magischer dan een witte kerst? Dikke sneeuwvlokken die op de grond ploffen, diepe voetafdrukken in de witte sneeuw, en een glas glühwein om je op te warmen.Deze omstandigheden zijn perfect, zeker wanneer je je ook nog in de buurt van een kerstmarkt bevindt. Praag is een prachtige stad en perfect om de de kerstsfeer te proeven, met een wijde keuze uit verschillende kerstmarkten. Dit is hoe we het weekend vieren!

Wenceslas plein

Er is een spectaculaire kerstmarkt op Wenceslas Square welke een absolute must is om te bezoeken. Wanneer je zo dicht mogelijk bij de kerstactiviteiten wil logeren, maak dan een boeking bij hotel Jalta, een prachtig gebouw bij het plein. Afgezien van het feit dat het een super locatie is om te verblijven, heeft het ook een restaurant van hoge kwaliteit en een bar en casino. Dus als je je techniek wat wilt oppoetsen aan de pokertafel, of van een glas glühwein wilt genieten aan de bar voordat je de kou ingaat, zou dit hotel perfect kunnen zijn.

De kerstmarkt is op de traditionele manier opgezet. kleine houten huisjes opgebouwd op het plein die allerlei souvenirs verkopen. Verwen jezelf met een porseleinen ornamentje of een culinaire kook set. Warme kastanjes met glühwein zijn altijd een traktatie en goed van prijs. Pas op dat je niet teveel drinkt, want ook al is de wijn zoet gekruid, hij kan toch behoorlijk zuur zijn. Alle standjes bieden wel extra suiker aan om de wijn verder aan te zoeten. Voor een behoorlijke lunch raden we je echter aan om in de straatjes achter het plein een leuk restaurant te zoeken, daar zijn de gerechten beter geprijsd.

Oude Stadsplein

Oude stadsplein Praag

Kerstmarkt op het oude stadsplein

Deze markt op het oude stadsplein is onbetwistbaar de kampioen van de markten in Praag. De prachtige grote kerstboom staat in het midden van het plein en wordt verlicht door duizenden schitterende lichtjes en is versierd met traditionele kerstversiering. Bij het zien van deze boom op de markt voel je de kerstvreugde in je opwellen. Trakteer jezelf hier op een warm Trdelnik gebakje, het lijkt een beetje op een kaneelbroodje. Kijk uit naar een soort van kinderboerderij stallen op het plein, er staan vaak stalletjes met ezels en schapen die je mag aaien. Ook wordt er hier heerlijke lokale gedroogde ham verkocht. Maar pas op, zorg ervoor dat je maar een beetje neemt. Vaak zijn de standaard porties veel te groot en de ham kan aardig duur zijn. Net als op het Wenceslas plein is het een goed idee op het plein alleen wat te snacken, en te wachten met de lunch totdat je in de straatjes erachter komt.

Mikuláš dag

Wanneer je rond 5 december in Praag bent zoek dan speciale Mikuláš (sint Nicolaas) activiteiten op. Deze dag is het begin van alle kerstactiviteiten in Tsjechië. Je zult misschien Mikuláš rond zien lopen begeleid door een engel en een duivel, welke hem helpen te beslissen of de kinderen goed of stout zijn geweest dat jaar.Ook op deze dag vind je vaak activiteiten op de grote pleinen rond 5 uur. Kinderen verzamelen zich daar en zingen sinterklaasliedjes. Wanneer ze mooi zingen en hun best doen, komen de engelen snoepjes uitdelen. Een leuke manier om te zien hoe het er ergens anders aan  toe gaat met Sinterklaas.

Schaatsen

Nog een perfecte activiteit op een koude winterdag is schaatsen. Wanneer je je eigen schaatsen bij je hebt, heb je de vrijheid om te schaatsen waar je wil, maar het Riegrovy Sady park is een bijzonder mooie plek om te schaatsen. Veel mensen komen hier ook om te sleeën op van alles, van een prachtige slee tot een dienblad die ook prima glijd.

Het is ook geen probleem wanneer je je eigen schaatsen niet bij je hebt, je kunt ze huren in een van de vele schaatsbanen die hier in de winter worden opgezet rond deze tijd van het jaar. Het is niet zo duur en in geen tijd draai je pirouettes op het ijs. Veel schaatsbanen kun je naast de kerstmarkten vinden, maar eentje in het bijzonder is uitzonderlijk mooi, dat is degene onder de TV mast. Deze ijsbaan is heel groot, en populair bij de lokale bevolking. Maar hou je ogen wel open; de baan wordt echt door iedereen gebruikt, van jong tot oud, er is gezien dat zelfs baby’s soms over het ijs kruipen!