Duitsland – het land van de kerstmarkten

22 maart 2023

Op zoek naar gezelligheid tijdens de advent? Het kerstmarktportaal Deutsche-Weihnachtsmaerkte.de vertelt u welke kerstmarkten in Duitsland tot de meest bijzondere behoren en wat ze zo bijzonder maakt. Misschien is er een bij u in de buurt?

Kerstmarkten in Duitsland

Voor veel mensen is de kersttijd de mooiste tijd van het jaar. We kunnen tot rust komen, terugkijken op de mooie momenten van het afgelopen jaar en tijd nemen voor familie en vrienden. Een bezoek aan de kerstmarkt is net zo’n traditie als koekjes bakken en zingen rond de adventskrans. Het kerstmarktportaal toont u de meest bijzondere kerstmarkten op bijzondere plaatsen in Duitsland en vertelt u wanneer u daar kunt genieten van glühwein, punch en zoete lekkernijen.

Zodat u nog even kunt nagenieten van vroegere kerstmarktbezoeken of vooral uitkijkt naar volgend jaar, hebben we hier de vijf meest bijzondere kerstmarkten in Duitsland voor u op een rijtje gezet. Een overzicht van bijna alle kerstmarkten in Duitsland vindt u op de pagina’s van het kerstmarktportaal.

X-Mas Rooftop: De hoogste kerstmarkt van Keulen (Noordrijn-Westfalen)

Hoog met een spectaculair uitzicht op de Dom. Boven de daken van de Rijnmetropool Keulen beleven kerstfans een kerstmarkt van een bijzondere soort: de glinsterende zee van lichtjes op het bovenste parkeerdek van de parkeergarage Brückenstraße gaat harmonieus op in de helder verlichte stad. Met de X-Mas Rooftop overtuigen de organisatoren met een geslaagde mix van traditie en moderniteit. Naast populaire klassiekers zoals de Winzerglühwein komen culinaire fijnproevers aan hun trekken met een modern gastronomisch concept. Bij sfeervol ingerichte marktkraampjes kunnen bezoekers snuffelen naar eigentijds handwerk. Wat reisdeskundige Birgit Dreyer vooral bevalt: “Het pop-up restaurant Domview met ongeveer 88 gezellige verwarmde zitplaatsen.

Wintersprookje op de vesting Königstein (Saksen)

De markt op de hoog boven de Elbe gelegen vesting Königstein biedt tijdens alle vier de adventsweekenden een romantische reis door de geschiedenis. De nadruk ligt op traditionele ambachten – van culinaire hoogstandjes tot cadeau-ideeën. Op een open vuur pruttelt verwarmende goulashsoep in grote koperen ketels en op het podium wordt volksdansen opgevoerd. Melodieuze operamuziek zweeft door de imposante muren van de oudste garnizoenskerk van Saksen, en in de ondergrondse kazematten wachten traditioneel geklede handelaren op gretige klanten. Mevrouw Dreyer verheugt zich op de vernieuwingen van dit jaar: “Ik ben erg enthousiast over de SternenDom en de langste adventskalender van Duitsland!

Uitkijken naar het festival in Gut Stockseehof (Sleeswijk-Holstein)

Verder naar het hoge noorden naar de prachtige gemeente Stocksee. Doordrenkt van geschiedenis, biedt het landgoed een magische omgeving in de feestelijke periode voor Kerstmis. De gezellige schuur en de prachtige kersttent bieden ongeveer 110 exposanten een sfeervolle presentatieruimte voor hun schatten op de kerstmarkt van Stockseehof. Adventliefhebbers genieten van hartig thuis koken en vullen hun tassen met Holsteinse lekkernijen en liefdevol vervaardigde cadeauschatten. Weg van de grote toeristische metropolen is de kleine, fijne markt op Stockseehof een echte insidertip voor stressvrije uren.

Magische kerstmarkt op Fraueninsel (Beieren)

Betoverende sfeer op het eilandjuweel bij de kerstmarkt op het Fraueninsel. Wanneer het uitzicht over de besneeuwde bergtoppen dwaalt, de glühwein in de ijzige lucht dampt en de Rimstinger zangers hun liederen ten gehore brengen, is Kerstmis niet ver meer. Het feestelijk versierde Fraueninsel doet kleine en grote harten sneller kloppen. En dat begint al bij de aankomst: De winterstoomtrein brengt u naar de haven van Prien/Stock en vandaar direct per boot tegen een prachtig Alpendecor. Mevrouw Dreyer raadt aan: “Als de tijd het toelaat, breng dan zeker de nacht door op het eiland. Als de dagtoeristen weg zijn, is de sfeer heel bijzonder”. De gloed van de lichtjes en het muzikale programma kunnen worden genoten tijdens de eerste twee adventsweekenden van donderdag tot zondag.

Verlichte lust voor het oog: de Ravenna-kloof bij Hinterzarten (Baden-Württemberg)

De laatste excursiebestemming in de contemplatieve tijd voor Kerstmis is werkelijk uniek. Tussen het 40 meter hoge viaduct van de Höllentalbahn, de Galgenbühl bij Hofgut Sternen en de steile hellingen van de Ravennaschlucht ontstaat elk jaar een kerstwonderland. De mystieke bossen rondom, de rustieke houten hutten, de verleidelijke specialiteiten uit het Zwarte Woud. Het huiselijke gevoel dat het feest van de liefde ons elk jaar geeft, wordt hier niet alleen geliefd, maar ook geleefd. De kerstmarkt, die is uitgeroepen tot “Groen evenement BW”, kan worden gecombineerd met leuke activiteiten: De plaatselijke sneeuwschoenacademie neemt avonturiers mee op een fakkelwandeling. En de “legendarische” lantaarnwandeling werpt licht op verborgen verhalen.