Dit jaar geen witte Kerst in België

20 december 2018

geen witte kerstEn perfecte kerstdag, daar horen cadeautjes, lekker eten, gezellig binnenzitten voor het haardvuur en een besneeuwd landschap bij. Jammer genoeg is de kans dit jaar  – opnieuw – klein dat we met Kerstmis sneeuw zullen zien. Zo voorspelt het KMI. 

Dit weekend en op kerstavond wordt het regenachtig en wisselvallig, met enkele opklaringen. De temperatuur zal vrij zacht zijn, rond de 11 à 13 graden in Vlaanderen en 8 à 10 graden in de Ardennen. Geen sneeuwweer dus. Op kerstdag zal het vermoedelijk grijs en regenachtig worden en ietsje kouder, met een minimumtemperatuur van 5 graden. Op tweede kerstdag verwacht met temperaturen rond de 7 à 9 graden. De dagen na Kerst zou het kunnen vriezen, maar sneeuw lijkt ook dan vrij onwaarschijnlijk.

Komt het door de klimaatverandering dat we de laatste jaren klaarblijkelijk geen of amper sneeuw hebben gezien? Volgens recente klimaatstudies is het waarschijnlijk dat er de komende decennia inderdaad steeds minder sneeuw zal vallen in België. Grijs en regenachtig weer zal in de loop van de 21e eeuw waarschijnlijk echter niet veel minder courant worden, althans niet tijdens de winter. Zonnige winters in België, dat zal dus nog niet voor binnenkort zijn!