Dit jaar geen ijsschaatspiste op kerstmarkt Mechelen

03 november 2014

Deze winter keert de Mechelse kerstmarkt weer terug naar de Grote Markt en komt er een authentieke spiegeltent, maar geen ijspiste. De stad heeft er wel over nagedacht om een schaatsbaan te plaatsen, maar besloot dat niet te doen omdat de ‘energieslurper’ niet geschikt is in tijden van stroomschaarste.

Het afgelopen jaar was de kerstmarkt in Mechelen geen succes. Daarom werd de beslissing genomen om de kerstmarkt te verhuizen naar de Befferstraat en het binnenplein van het stadshuis, maar ook dit idee viel in slechte aarde. Bovendien had de feesttent op de Veemarkt minder uitstraling. Toentertijd werd er gezegd dat de sfeer en het overzicht ontbraken en dat de lege Grote Markt de kerstmarkt nog triester maakten. Daarom wordt het dit jaar anders aangepakt.

Dit jaar geen ijsschaatspiste op kerstmarkt MechelenVoorzitter Kristof Calvo (Groen) gaf aan dat het verlangen om de kerstmarkt weer eens op en rond de Grote Markt te organiseren aanwezig was en daarom zal dit ook gebeuren. Er komt onder meer weer een authentieke spiegeltent. De zomer was in Mechelen succesvol en daarom wil de organisatie ook de winter tot een leuk seizoen maken waarbij er ook andere partners bij betrokken zullen worden.

De details worden nog bekend gemaakt, maar het staat wel vast dat de vzw heeft besloten de ijspiste niet door te laten gaan. Dit, omdat de ijspiste, die overigens heel leuk kan zijn, een energieverslinder is. Momenteel moet stroom bespaard en gedeeld worden en dat gaat volgens Marina De Bie (Groen) niet samen met de ijspiste. Ze gaf aan dat bepaalde gemeenten hebben besloten geen kerstverlichting te hangen, maar Mechelen volgt dat voorbeeld niet tenzij er een algemeen verbod komt. Economieschepen Wim Jorissen (N-VA) gaf aan dat het opbergen van kerstverlichting een concurrentieel nadeel zou betekenen voor de handelaars van Mechelen. Hier wordt er bovendien energiezuinige LED-technologie gebruikt voor de kerstverlichting.

LED

Jorissen is ook van mening dat de stad al voldoende maatregelen heeft genomen om energie te besparen: De straatverlichting wordt gedimd en de ijspiste wordt geschrapt.
Het dimmen van de verlichting is al in de proeffase in de Lange Heergracht. Deze gedimde lichten verbruiken momenteen 30 tot 35% minder energie dan voorheen. Er wordt nog gekeken naar de menig van de buurtbewoners en de politie hieromtrent, maar de meeste ervaren het dimmen waarschijnlijk niet als donker. Er wordt nog een evaluatie gemaakt om te kijken of het proefproject zal worden doorgetrokken.